Pet stvari koje mora sadržavati vaša prehrana ako želite zdrave oči

Foto: Pexels

VID je jedno od najvažnijih osjetila. Ljudi vjeruju da je slabljenje vida rezultat starenja ili naprezanja. No, puno toga ovisi o životnom stilu. Zdrava prehrana može umanjiti rizik od očnih problema.

Prema stručnjacima, neki nutrijenti su ključni za zdravlje očiju jer štite od svjetlosti i umanjuju razvoj degenerativnih bolesti.

Vitamin E

Manjak vitamina E može dovesti do degeneracije mrežnice i sljepoće. Važno je uključiti namirnice bogate vitaminom E u prehranu kako biste zaštitili oči od oštećenja. Bademi, kikiriki, suncokretove sjemenke, laneno ulje, špinat, brokula, škampi i maslinovo ulje neki su od sjajnih izvora vitamina E.

Vitamin C

Vitamin C je antioksidans koji pomaže zdravlje očiju. Konzumiranje dovoljno vitamina C može vas zaštititi od katarakte. Namirnice bogate vitaminom C uključuju brokulu, klice, ljutu papriku, lisnato zeleno povrće, agrume i guavu.

Omega-3 masne kiseline

Uzimanje omega-3 masnih kiselina može pomoći odraslima koji pate od makularne degeneracije i sindroma suhog oka. Također, smanjuje rizik od oštećenja vida kod djece. Riba, tuna, sardele, orašasti plodovi i sjemenke, biljna ulja poput lanenog ulja, kanolino ulje sadrže omega-3 masne kiseline.

Vitamin A

Jedan od najčešćih uzroka sljepoće je nedostatak vitamina A. Bitno je konzumirati vitamin A kako biste zaštitili oči od noćne sljepoće, suhih očiju i drugih ozbiljnih stanja. Nalazi se u ribljem ulju, žumanjcima, jetri i mliječnim proizvodima.

Cink

Cink je još jedna vrlo važna hranjiva tvar prisutna u očima. Pomaže u proizvodnji melanina, zaštitnog pigmenta. Manjak cinka može dovesti do noćnog sljepila. Ostrige, crveno meso i perad neki su od najboljih izvora cinka. Cjelovite žitarice, pečeni grah, orašasti plodovi i mliječni proizvodi sadrže i cink.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.