Popularni freakshakeovi izgledaju slasno, no iznimno su nezdravi

Foto: Instagram

FREAKSHAKE možda izgleda dobro na fotografijama, ali zbog kalorija i šećera iz komadića čokolade, keksa, sirupa i drugih dodataka je itekako nezdrav napitak.

U Velikoj Britaniji pokrenuta je kampanja za zabranu shakeova koji sadrže više od 300 kalorija. Naime, grupa stručnjaka koja stoji iza akcije Action on Sugar kaže da takva pića koja se prodaju u restoranima i kafićima sadrže previše šećera i kalorija.

Kalorijama i šećerom najbogatiji takav napitak, koji je popularan među djecom, sadrži čak 39 žličica šećera, što je šest puta više od preporučenog dnevnog unosa za jednog desetogodišnjaka. Toliko šećera znači 1280 kalorija, što je više od polovice preporučenog dnevnog unosa za odraslu osobu.

Želja engleskih vlasti je smanjiti unos šećera jer je pretilost u dječjoj dobi sve veći problem. Naputak tvrtkama je smanjiti sadržaj šećera u prehrambenim proizvodima za 20 posto do 2020. godine, a to se odnosi i na shakeove.

''Industrija hrane i pića, uključujući restorane, proizvođače i trgovce, ima ključnu ulogu u pomaganju rješavanja ovog problema tako što smanjuju količinu šećera koji kupujemo i konzumiramo'', izjavila je nutricionistica dr. Alison Tedstone.

Međutim, Graham MacGregor iz Action on Sugar smatra da je potrebno učiniti više.

''Ovi visoko kalorični napici dovest će, ako se svakodnevno konzumiraju, do toga da djeca postanu pretila i da im propadaju zubi. To nije prihvatljivo i takvi napici ne smiju sadržavati više od 300 kalorija po posluživanju'', upozorava MacGregor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.