Potrebno je samo 30 sekundi da provjerite zdravlje srca

Foto: 123RF

AKO želite živjeti zdrav i dug život, zdravlje srca je itekako važno. U nastavku je nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste bili sigurni da je s njim sve u redu, odnosno kako biste provjerili zdravlje srca u samo 30 sekundi. 

Prvi korak

Ulijte hladnu vodu u umivaonik koji je dovoljno velik da obje ruke stanu unutra. Za bolji rezultat razmislite o stavljanju leda u vodu.

Stavite ruke u hladnu vodu na točno 30 sekundi. Tako ćete saznati kako će vaša krv reagirati kad dođe u kontakt s hladnoćom.

Moguća su dva rezultata:

1. Prsti su crveni

Ako su vam prsti crveni, to je dobra vijest. Znači da nemate problema povezanih s kisikom u krvi, a vaše srce i krvotok su zdravi.

2. Prsti su postali blijedi ili modri

Ako vrhovi prstiju postanu blijedi ili cijanotični (što znači da su plavkaste boje), vjerojatno imate problema s cirkulacijom. To se događa jer imate nisku razinu kisika u crvenim krvnim zrncima ili zato što imate problema s unosom kisika u tijelo.

U tom slučaju pokušajte zagrijati ili masirati područje kako biste ga vratili u normalu. 

Ako se to ne dogodi, najbolje je posjetiti liječnika. 

Također biste trebali nazvati hitnu medicinsku pomoć ako plavkastu boju prate teško disanje, groznica, glavobolja, bol u prsima, znojenje, slabost u rukama, nogama, prstima ili nožnim prstima te vrtoglavica ili nesvjestica.

Ako sumnjate na probleme sa srcem, svakako posjetite obiteljskog liječnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.