ČESTO tražimo razna rješenja i lijekove protiv dugotrajne i iscrpljujuće prehlade iako pomoć imamo kod kuće. Kako jogurt djeluje na naš organizam?
Iako nema puno istraživanja koja ukazuju na to da jogurt smanjuje simptome prehlade, prema navodima Mickeya Rubina, potpredsjednika istraživanja prehrane u Nacionalnom vijeću za mliječne proizvode, činjenica je da je jogurt pun probiotika koji mogu pomoći jačanju imunološkog sustava, kaže dijetetičark Kristi L. King.
Studije koje su proučavale probiotike otkrile su obećavajuće rezultate u smislu smanjenja trajanja i pojave prehlada. Međutim, posebne koristi mogu se pripisati samo određenim vrstama probiotika koji ne postoje nužno u redovnim ne-suplementarnim jogurtima, navodi Rubin.
Na primjer, konvencionalni jogurt sadrži Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus - dvije kulture koje su dio procesa izrade jogurta i kao takve poznate su kao "starter kulture". Iako su ovo korisne bakterije, to nisu nužno isti probiotici koji su proučavani u kliničkim ispitivanjima, navodi Rubin.
"Znamo da je jogurt hranjiv izbor hrane i znamo da su probiotici korisni za zdravlje, tako da njihovo uključivanje u ukupni plan zdrave prehrane ima smisla", rekao je Rubin. Međutim, on smatra da se jogurt ne može posebno preporučiti za prehladu.
Jogurt sadrži i još jedan pojačivač imuniteta: cink. Istraživanja pokazuju da cink može smanjiti trajanje simptoma prehlade, ali količine cinka potrebne za dobrobit organizma je barem 75 miligrama, što je mnogo veća količina od 2 miligrama koliko ima u šalici jogurta.
Osim cinka, prema King, ugljikohidrati u jogurtu pružaju energiju koja je važna kako bi nam pomogla u oporavku od prehlade.
Pored toga, jedno nedavno istraživanje koje je financiralo Nacionalno vijeće za mliječne proizvode otkrilo je da su žene, koje su konzumirale jogurt svaki dan devet tjedana uzastopno, imale smanjene simptome upale u krvnim markerima. Ovi nalazi sugerirali su mehanizam pomoću kojega bi jogurt mogao biti koristan u borbi protiv simptoma prehlade.
Prema riječima stručnjaka, ne postoji dobrog razlog da ne odaberete jogurt kada teško dišete i imate poteškoće s gutanjem.
"Jogurt je gladak i lako se spušta, pa ako imate upaljeno grlo ili čak i curenje iz nosa, lakše ćete unijeti hranu", rekao je Rubin.
Jogurt možete odabrati i zbog njegove umirujuće strukture na nadraženo grlo i zbog prehrambenih atributa, koji uključuju kalcij i vitamin D, koji mogu biti zajednički borci protiv prehlade s cinkom i probioticima.