Psihologinja upozorava da na Božić ne bismo trebali jesti ovu hranu

Foto: Shutterstock

Dok uživamo u hrani, rijetko razmišljamo o tome kako ona može utjecati na naš san. No psihologinja Katherine Hall nedavno je otkrila da popularna blagdanska hrana često uzrokuje nemiran san. Preporučila je redovito izbjegavanje pretjerano slane, kisele ili začinjene hrane, osobito navečer.

Slana hrana

Hall objašnjava da bi slana hrana mogla biti uzrok naših problema sa spavanjem jer obroci s visokim sadržajem natrija dovode do zadržavanja tekućine i povećanja krvnog tlaka, što otežava tijelu da se isključi nakon jela.

"Dimljena šunka puna je soli, stoga je izbjegavajte jesti navečer ako želite dobro spavati", rekla je Hall za Daily Mail.

Kisela hrana

Stručnjakinja također tvrdi da tiramin, aminokiselina koja stimulira prirodnu aktivnost mozga, noću treba izbjegavati po svaku cijenu. Namirnice bogate kiselinom uključuju rajčice, patlidžane, soja umak, crno vino i različite vrste sira. Sve su to popularna blagdanska jela. Uživanje u previše vina i sira može podići razinu tjeskobe prije spavanja.

Začinjena hrana

"Srećom, božićna hrana obično nije jako začinjena", rekla je dr. Hall. Otkrila je da kapsaicin, kemikalija u začinjenoj hrani, uzrokuje žgaravicu, probavne smetnje i nagli porast tjelesne temperature, što može otežati uspavljivanje.

Uživanje u blagdanskoj hrani često može imati neželjene posljedice na naš san izazivajući nesanicu i nemiran san. Prilagodba prehrambenih izbora i umjereno konzumiranje blagdanske hrane mogu pomoći u prevenciji potencijalnih poremećaja sna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.