Riješimo dilemu: Što ide prvo - trening snage ili kardio?

Foto: 123rf

PITAJTE svakog fitness stručnjaka kako je najbolje koncipirati svoju fitness rutinu i svi će vam sigurno reći ovo: dobar miks treninga snage, kardio treninga i odmora najbolja su kombinacija za planiranje cijelog tjedna. 

No svi oni koji su već odavno ušli u kondiciju i koji planiraju vježbanje minimalno sat vremena dnevno - njima takav savjet baš i nije od ruke, jer ih muči to vječno pitanje - okej miksati jedno, drugo i treće, ali kada se radi o jednom trening - s čime je stvarno bolje početi - snaga ili kardio?

Na to je pitanje odgovorila certificirana fitness trenerica  sportska nutricionistica Natalie Carey koja je bez imalo uvrtanja odmah rekla - trening snage uvijek, ali uvijek mora ići prvi! A za to, čini se, postoje jako dobri razlozi. 

Gubitak masti 

Prema njenim riječima trening snage će vam najbolje pomoći ne samo da povećate svoju snagu već da vaši mišići odmah dobiju dovoljno poticaja, brzo započnu proces ubrzanja metabolizma te još duže nakon treninga bolje "rastu". A to je odlična stvar jer kada rano u treningu već postignete tu točku napretka kardio trening još će dodatno pomoći cijelom procesu koji se za vrijeme treninga odvija u organizmu. 

S njom se složila i druga fitness trenerica, također i nutricionistica Diana Chaloux koja kaže: "Kad radite treninge snage vaše tijelo koristi glikogen (iz pohranjenih ugljikohidrata) za gorivo, a kada se nakon toga primite kardio treninga koji su sigurno lakšeg intenziteta, a tijekom kojeg će vaši mišići početi trošiti i masti kao svoje gorivo - tek tada možete biti sigurni da će vaš organizam sigurno potrošiti "viškove" i tako učinkovitije utjecati na vaše ciljeve.  

Manji su i rizici od ozljeda 

Ovo je još jedan jako važan razlog zbog čega se prvo savjetuje žešće treniranje vježbama za snagu, jer će se vaš organizam tada dobro razgibati i zagrijati pa će kardio trening, koji je lakši i manje zahtjevniji, ići lakše u odnosu na obrnutu situaciju kada biste se kardio vježbom dobro zagrijali i izmorili i tek nakon toga startali s kompliciranijim i intenzivnijim potezima - već prilično umorni i iscrpljen. I to je jako dobar razlog zašto da se u početku koncentrirate na vježbe snage, odnosno na poteze koje ćete lakše izvoditi kvalitetno, pravilno, kontrolirano.  

Dakle, pravi je odgovor zapravo ovakav - prvo zagrijavanje jednostavnim vježbama, potom trening snage, pa za dobru završnicu dobar kardio, i svakako barem dva dana u tjednu imati odmor. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.