Dijetetičarka dijeli popis sedam međuobroka koji imaju više proteina od jaja

Foto: Pexels

Vjerojatno smo čuli da su međuobroci bogati proteinima odlični za kontroliranje gladi između obroka. Kada su u pitanju opcije zalogaja, jaja su često jedan od najboljih međuobroka bogatih proteinima koji nam padaju na pamet. Postoji mnogo razloga za to, jer su jaja ukusna i hranjiva.

Svako veliko jaje nudi 6 grama proteina, prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). Ipak, postoje i druge opcije međuobroka koje čak nude više proteina od jaja. Dijetetičarka, Novella Lui, sastavila je popis ovih namirnica.

1. Riblje konzerve

Konzervirana riba izvor je plodova mora bogatih proteinima. Na primjer, jedna mala konzerva lososa (75 grama) ima 18 grama proteina, prema USDA-i. Konzervirani losos, tuna, pastrva i sardine, čije su kosti često sićušne i dovoljno mekane za jelo, također su izvori kalcija i vitamina D. Ako tražimo drugi način da uključimo omega-3 u svoju prehranu, riblja konzerva izvrstan je izbor.

2. Svježi sir

Ova namirnica ima 12 grama proteina za svaku porciju od otprilike 100 grama, prema USDA-i. Ako pazimo na unos soli, možemo potražiti varijante s niskim udjelom natrija ili bez natrija, ističe Lui za EatingWell.

Također, siru možemo dodati voće poput jagoda za dodatna vlakna i slatkoću ili povrće poput krastavaca. Ove kombinacije osiguravaju zaokruženi međuobrok bogat proteinima i vlaknima.

3. Edamame

Otprilike 100 grama edamama sadrži oko devet grama proteina, prema USDA-i. "Ono što je također sjajno kod ove namirnice jest to što je potpuni protein koji sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina potrebnih za održavanje i izgradnju mišića", istaknula je dijetetičarka. Edamame je također izvrstan međuobrok zbog svojih zasitnih vlakana.

4. Bademi

Redovita konzumacija badema može poboljšati razinu kolesterola i zaštititi srce prema sustavnom pregledu i meta-analizi iz 2019. godine. Porcija od otprilike 42 grama badema, ili oko 35 badema, sadrži devet grama proteina, prema USDA-i. Osim toga, od svih orašastih plodova, bademi imaju najviše vlakana, vitamina E i kalcija.

5. Kefir

Kefir je fermentirani napitak nalik jogurtu, napravljen od kefirnih zrnaca i mlijeka. Prema USDA-i, kefir ima devet grama proteina po porciji od otprilike 240 mililitara. Također je izvrstan izvor kalcija, fosfora i vitamina D koji su, zajedno s proteinima, važni nutrijenti za zdravlje kostiju. Možemo ga piti samog ili ga koristiti kao bazu za smoothieje.

6. Slanutak

Otprilike 83 grama kuhanog slanutka ima više od sedam grama proteina, prema USDA-i. Slanutak je također dobar izvor željeza. Spajanje s hranom bogatom vitaminom C, poput preljeva od citrusa, pomoći će našem tijelu da bolje apsorbira mineral koji je važan za proizvodnju energije.

"I sušeni i konzervirani slanutak je hranjiv, pristupačan, svestran i ukusan. Napravite vlastiti humus ili upotrijebite mahunarke za pripremu salate od slanutka. Tražite li hrskavi međuobrok? Pecite slanutak i pospite ga začinima za dodatni okus", predlaže dijetetičarka.

7. Maslac od badema

Ako ne volimo jesti cijele bademe, možemo uživati u namazu, poput maslaca od badema. Prema USDA-i, dvije žlice bademovog maslaca osiguravaju blizu sedam grama proteina.