Sedam razloga za naglo debljanje kod muškaraca

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

PONEKAD ne treba puno da nakupimo nekoliko kilograma viška. Primjerice, to je uobičajeno ako su praznici ili ako smo iznimno opterećeni na poslu ili kod kuće.

Mali porasti tjelesne težine su uobičajeni i ponekad nemaju nikakve veze s našom prehranom. Ali naglo debljanje može biti frustrirajuće i zbunjujuće kada ne možete kriviti blagdanske kolačiće ili stres na poslu.

"Ako ste dobili dva ili više kilograma u par tjedana ili čak dana, vrijeme je da obratite pozornost", kaže dr. Lawrence Cheskin iz Centra za upravljanje težinom Johns Hopkins.

Prema Cheskinu, fluktuacije težine oko dva ili više kilograma tipične su među ženama, ali ne toliko među muškarcima. Posebno ako je situacija s tjelesnom težinom stabilna mjesecima ili godinama. Evo što bi sve mogli biti uzroci naglog debljanja.

Jedete previše soli

Konzumacija soli uzrokuje da tijelo zadržava vodu, pojašnjava Cheskin. Voda ima težinu i volumen. Dakle, ako jedete puno slane hrane nekoliko dana zaredom, možete se naglo udebljati. 

Hrana iz restorana, a posebno brza hrana, obično je prepuna soli. Čak je i mnogo hrane koju jedemo kod kuće bogato solju. Neki od glavnih izvora soli u zapadnjačkoj prehrani su kruh, sendviči, naresci i suhomesnati proizvodi.

Ne unosite dovoljno kalija

Da, važno je ograničiti unos natrija, ali to nije jedini važan nutrijent kada je u pitanju težina vode. Dok natrij pomaže u održavanju tekućine oko stanica, kalij pomaže mišićima u radu i regulira krvni tlak.

Iako ne postoji preporučena dnevna količina za unos kalija, većina stručnjaka ukazuju da je 3400 miligrama dobra dnevna količina na koju bi trebali ciljati muškarci u dobi od 19 godina i više.

Uzimate novi lijek

Postoje mnogi lijekovi koji mogu uzrokovati debljanje, upozorava dr. Scott Butsch iz odjela za pretilost u Barijatrijskom i metaboličkom institutu klinike Cleveland.

"Lijekovi mogu uzrokovati i do 15 posto slučajeva pretilosti", tvrdi on te napominje da su uobičajeni krivci lijekovi za depresiju i lijekovi za bolesti srca. Ali povećanje težine mogu uzrokovati čak i lijekovi za spavanje, lijekovi protiv bolova i neki antihistaminici koji blokiraju alergije.

"Dodajte popisu steroide i lijekove ili dodatke za povećanje testosterona. Ovi lijekovi djeluju na vaše hormone, što sigurno može potaknuti nagli porast tjelesne težine", dodaje dr. Cheskin.

Ako je povećanje tjelesne težine posljedica uzimanja lijekova, potrebno je posavjetovati se s liječnikom oko eventualne prilagodbe ili promjene terapije.

Jedete više nego što mislite

Ako dosljedno povećavate broj kalorija kroz mjesec ili dva, mogli biste se lako udebljati od dva do pet kilograma, ističe Cheskin.

"Ako jedete samo 500 kalorija više tjedno, s vremenom će se to vidjeti", upozorio je liječnik.

Počeli ste jesti više ugljikohidrata

Ako ste slijedili dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata (npr. keto) i odjednom počeli jesti više žitarica i škroba, odmah ćete primijetiti razliku na vagi. Ugljikohidrati su važni u smislu tjelovježbe, ali i općeg zdravlja. No oni se pohranjuju u vašim mišićima i jetri kao glikogen. Svaki gram glikogena sadrži oko tri grama vode, što znači da će tanjur tjestenine pohraniti dodatnu vodu u vaša tkiva.

Nedavno ste izgubili na težini

Bilo bi lijepo da izgubljeni kilogrami ostanu izgubljeni, ali često je suprotno.

"Svi kilogrami koje uspijete izgubiti vjerojatno će se vratiti, čak i ako nastavite s rutinom mršavljenja. To je sasvim normalno", tvrdi dr. Butsch.

Imate endokrini poremećaj

Otprilike jedna od pet odraslih osoba ima nedovoljno aktivnu štitnjaču, stanje poznato kao hipotireoza, kažu podaci Nacionalnog instituta za zdravlje. Iako je ovo stanje mnogo češće kod žena, Cheskin kaže da mnogi muškarci doživljavaju hipotireozu, koja može uzrokovati naglo i značajno povećanje tjelesne težine.

I neki drugi manje tipični hormonski poremećaji, poput Cushingove bolesti, također mogu uzrokovati debljanje. Ako imate endokrini poremećaj, osim debljanja javit će se i simptomi kao što su umor, slabost, glavobolje, problemi s razmišljanjem i depresija ili razdražljivost.