DATULJE se često povezuju s desertima. Međutim, ovo prirodno slatko i svestrano voće ima brojne prednosti za ljudsko zdravlje.
Tri datulje osiguravaju 200 kalorija, 54 grama ugljikohidrata te pet grama vlakana i gram proteina. Masti ne sadrže uopće. U ovakvoj porciji nalaze se i vitamini B i K, kalcij, željezo, magnezij, kalij, cink i mangan.
Uz vitamine i minerale, datulje su bogate i antioksidansima koji imaju zaštitnu funkciju. Drugim riječima, pomažu kod oksidativnog stresa koji uzrokuje neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala i sposobnosti tijela da se nosi s njihovim štetnim učinkom. Datulje imaju i protuupalne sastojke pa pomažu u borbi protiv prehlada i bolesti.
Mnogi ljuti misle da su datulje poput sušenog voća, ali zapravo su svježe jer nisu dehidrirane, odnosno sadrže vodu. Zbog toga ih ne treba izbjegavati ako pazite na struk. Imaju nula grama dodanog šećera, a to je ključno za zdravlje jer se unos dodanog šećera mora smanjiti zbog toga što povećava rizik od bolesti srca i pretilost.
Tri datulje imaju 18 posto dnevnog preporučenog unosa vlakana pa su vrlo korisne za pravilnu probavu. Ako ste se ikad suočili sa zatvorom, znate koliko je taj problem neugodan. Datulje bi mogle pomoći.
Nekoliko istraživanja pokazuje da datulje treba konzumirati ako želite zaštititi svoje srce i održati razinu šećera u krvi pod kontrolom. To je vrlo važna mjera prevencije dijabetesa, stanja koje je vrlo ozbiljna prijetnja zdravlju.
Zaštitne komponente u datuljama su korisne za mozak. Istraživanje objavljeno u časopisu Neural Regeneration Research navodi da datulje imaju povoljan terapeutski potencijal protiv Alzheimerove bolesti zbog svoje sposobnosti da se bore protiv upale i oksidativnog stresa.
Datulje su možda korisne i za trudnice. Članak iz 2020. godine, objavljen u časopisu BMC Pregnancy and Childbirth, bavio se utjecajem datulja na trudnoću i porod. Istraživači su pregledali objavljene studije i zaključili da jedenje datulja može smanjiti trajanje aktivne faze poroda tijekom koje se cerviks širi. Međutim, konzumacija datulja nije imala utjecaj na duljinu prve, druge i treće faze poroda ni na učestalost carskog reza.