Što je tabata protokol i kako se koristi?

Foto: 123rf

U POSLJEDNJE je vrijeme pohvalna činjenica što postoji sve veći broj aktivnih vježbača, kojima je cilj gubitak kilograma, koji za ostvarenje tog istog cilja koriste visokointervalne, kružne treninge jer znaju kako je takav način treniranja bolji i efikasniji od uobičajenih metoda. Stoga, u svojim treninzima zasigurno koriste i tzv. tabata protokol.

Tabatu, odnosno tabata protokol osmislio je japanski znanstvenik Izumi Tabata 1996. godine. Želio je osmisliti metodu treninga kojom će poboljšati izvedbu i sportske performanse svojih sportaša. Trenirajući sportaše koji su se bavili brzim klizanjem otkrio je kako četiri minute visokointenzivnog intervalnog treninga mogu poboljšati njihove aerobne i anaerobne kapacitete.

Tabata protokol sastoji se od osam intervala u kojima se izmjenjuju intervali visokointenzivnog rada u trajanju od 20 sekundi i intervali odmora u trajanju od deset sekundi. Kada se sve zajedno zbroji dobiju se četiri minute.

Golema prednost tabata protokola je ta što uz porast izdržljivosti, omogućuje i porast jakosti što se najbolje očituje povećanjem broja ponavljanja unutar svakog intervala. Prilikom izvođenja tabate poželjno je da broj ponavljanja bude podjednak u svakom intervalu rada.

U tabata protokol može se uključivati velik broj vježbi vlastitim tijelom ili vanjskim opterećenjem, dok se unutar tabate može koristiti jedna vježba (sklekovi, trbušnjaci), dvije koje se naizmjenično izmjenjuju, četiri ili osam, tj. u svakom intervalu radi se zasebna vježba. Jednako se tako nekoliko tabata može povezati jedna za drugom.

Da odmah pojasnimo dvije zablude koje se mogu javiti. Samo jedna odrađena tabata u trajanju od četiri minute neće apsolutno ništa koristiti. Tijelo ne funkcionira na principu treninga od četiri minute. Za kvalitetne rezultate potrebni su ozbiljni treninzi u koje će se onda uključivati i tabata kao samo jedan od načina treniranja.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.