Avokado je sve popularnija namirnica koju neki ne vole, dok ju drugi obožavaju. Dijetetičari tvrde da je potpuno u redu jesti avokado svaki dan.
Dijetetičarka Kim Kulp preporučuje da idealna dnevna porcija avokada varira od osobe do osobe, ali općenito se preporučuje jedna trećina avokada. Isto tako, dijetetičarka Stephanie Wells dodaje da konzumiranje cijelog avokada nije nezdravo, pod uvjetom da tijekom dana unosimo dovoljno proteina i ugljikohidrata kako bi naša prehrana bila uravnotežena, piše Parade.
Što možemo očekivati da će se dogoditi našem tijelu ako svaki dan uvrstimo avokado u prehranu? Kulp i Wells ističu pet ključnih promjena.
Avokado sadrži proteine, masti, vlakna i ugljikohidrate koji osiguravaju energiju i duže nas drže sitima. Kombinirajte ga s tostom, tofuom ili u smoothieju za uravnotežen obrok.
Vlakna iz avokada poboljšavaju probavu i zdravlje crijeva te smanjuju rizik od kroničnih bolesti. Osobe s iritabilnim crijevnim sindromom trebale bi ograničiti unos zbog sorbitola koji može iritirati crijeva.
Vlakna i nezasićene masti u avokadu snižavaju kolesterol, pomažu u regulaciji krvnog tlaka te smanjuju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Avokado je bogat luteinom i zeaksantinom, antioksidansima koji štite zdravlje očiju tijekom starenja. Kombinirajte ga s jajima i špinatom za dodatnu zaštitu od slabljenja vida.
Mononezasićene masti, kalij i magnezij iz avokada pomažu u borbi protiv depresije te stabilizaciji šećera u krvi, sprječavajući promjene raspoloženja.
Avokado sadrži 129 mikrograma folata, važnog za sprječavanje urođenih mana. Iako sam nije dovoljan, odlična je dopuna prenatalnim vitaminima.