Stomatolog podijelio kojih pet namirnica ne jede

Foto: Shutterstock

STOMATOLOZI uvijek savjetuju da ne pretjerujemo sa šećerom, ali postoji još nekoliko namirnica koje bismo trebali izbjegavati ako želimo da naši zubi ostanu zdravi i bijeli.

Naime, stomatolog Sam Jethwa izbjegava određene namirnice jer zubi od njih pucaju i mogu požutjeti.

Čvarci

Dr. Jethwa kloni se čvaraka jer njihova konzumacija može dovesti do osjetljivosti i boli te potrebe za ispunama. Kako tvrdi za Daily Mail, čestice ove hrskave hrane, baš poput kokica, mogu zapeti u utorima zuba i s vremenom uzrokovati karijes.

Masline

Još jedna hrana koja može uzrokovati štetu su masline.

"Masline same po sebi nisu opasne, ali jesu koštice koje se nalaze u njima. Ako se prečesto jedu, mogu uzrokovati nastajanje pukotina na zubima, koje su osobito problematične u godinama kada naši zubi postaju slabiji", rekao je.

Kurkuma

Ovaj začin je superhrana, ali može obojiti zube u žutonarančastu boju. To osobito vrijedi za ljude koji su bili na tretmanu izbjeljivanja ili imaju ljuskice.

Karamela

Karamelu ili bilo koji drugi ljepljivi slatkiš je također bolje izbjegavati, tvrdi stomatolog. Osim što sadrži šećer, koji je jedan od glavnih krivaca za pojavu karijesa, problematična je i njezina tekstura.

"Karamela je problem za ljude koji imaju ispune, krunice, kompozitne spojeve ili proteze", ističe dr. Jethwa.

Tvrdi bomboni

Očekivano, na kraju popisa su tvrdi bomboni, koji mogu uzrokovati pukotine i karijes.

"Tvrdi bomboni su gotovo u potpunosti od šećera. Kada ih jedete, u ustima se stvaraju bakterije i kiselina počinje otapati površinu zubi. To je prva faza propadanja zubi", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.