Stomatologinja šokirala ljude izjavom da karijes može biti zarazan

VIDEO koji je skupio 1.2 milijuna pregleda natjerao je ljude da se zapitaju jesu li se ikad "zarazili" karijesom od svojih partnera. "Novi strah otključan", rekla je jedna osoba u komentaru koji je prikupio blizu 4000 lajkova.

Naime, dr. Tasneem Mahmood, stomatologinja iz Houstona koja je napravila spomenuti video, tvrdi da bi karijes mogao biti zarazan, a za Insider je rekla da te informacije nemaju za cilj obeshrabriti nikoga od ljubljenja.

"Mislim li da se ne bi trebalo ljubiti s nekim tko ima karijes? Ne, nikako. Imati karijes nije moralni nedostatak niti se po njemu treba procijeniti koliko je osoba ili partner dobar", rekla je.

"Osim toga, ne zaboravimo da je karijes često rezultat neredovitog pranja zuba i čišćenja zubnim koncem, iako istraživanja sugeriraju da su neki ljudi genetski predisponirani da ga dobiju, bez obzira na besprijekornu zubnu higijenu", tvrdi ona.

@tasneemmahmoodd

& that’s on cavities being contagious 🦠

♬ presleywalker - PresleyWalker

Prema prošlogodišnjem pisanju Insidera, ljubljenje nekoga s lošom oralnom higijenom moglo bi vas izložiti lošim bakterijama, koje mogu uzrokovati loš zadah, bolesti desni i povećano nakupljanje plaka, ako niste marljivi u njezi zuba.

"Poruka iz svega ovoga je: prakticirajte dobru oralnu higijenu i imat ćete veliku kontrolu i biti na sigurnom putu", rekla je dr. Mahmood. "Ako već redovito perete zube i čistite ih koncem, izvrsno ćete se boriti protiv karijesa."

Ali što njezin suprug misli o tome da je u TikTok videu razotkriven zbog karijesa?

"Moj muž se ne srami zbog malo karijesa, pogotovo jer smo se već pobrinuli za to tako što smo na vrijeme stavljali plombe. Nisam ga sramotila jer ih ima - koristili smo svoje iskustvo da educiramo ljude na TikToku", rekla je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.