Stručnjaci apeliraju na ljude da prestanu piti čisti jabučni ocat

Foto: 123RF

KAD su u pitanju kućni lijekovi, malo se stvari spominje često koliko jabučni ocat. Mnogi ga smatraju "lijekom" za sve - od štucanja do akni, neki čak vjeruju da je ključ mršavljenja.

Ne može se poreći da je jabučni ocat pun enzima, probiotika, kao i da pomaže u regulaciji šećera u krvi. No sve više stručnjaka upozorava prekomjerne potrošače jabučnog octa na štetne nuspojave koje se povezuju s njegovom konzumacijom.

Dijetetičarka Ellie Krieger za Washington Post je napomenula da je jabučni ocat kiselina s kojom treba postupati pažljivo.

"To je moćna kiselina koja može biti opasna. Može izazvati opekotine na nježnom tkivu usta i jednjaka te dovesti do erozije zuba", pojasnila je.

Jabučni ocat može uzrokovati mučnine i druge gastrointestinalne probleme pa, ako osjećate nelagodu, možda je vrijeme da smanjite njegovu konzumaciju.

Neugodne simptome moguće je izbjeći ako jabučni ocat razrijedite s vodom ili ga koristite samo kao začin u svojoj omiljenoj salati.

"Uvijek sam za to da je ocat dio prehrane, ali kada je pomiješan s povrćem. Volumen vlakana i vode u povrću pomoći će vam da budete siti i hidrirani što prirodno pomaže u probavljanju hrane i održavanju tjelesne težine", savjet je nutricionistice Keri Glassman.

Osim toga, ocat gotovo uopće nema kalorije, za razliku od kremastih preljeva koji su kalorijske bombe. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.