Stručnjaci kažu da ne trebate odgađati odlazak u krevet nakon jela

Foto: 123RF

DOSAD je preporuka bila napraviti pauzu od barem dva sata između obroka i odlaska na spavanje. Međutim, čini se da to i nema velik utjecaj na opće zdravstveno stanje.

Novo istraživanje Sveučilišta Okayama u Japanu tvrdi da taj mit nije točan. Znanstvenici su proučavali 1500 osoba kroz period od dvije godine. Bilježili su njihovu težinu, brzinu kojom jedu, koliko se bave tjelesnim aktivnostima te puše li. Manja grupa sudionika lijegala je dva sata nakon jela. 

Znanstvenici su potom došli do zaključka da je bila mala ili nikakva razlika u razini glukoze između osoba koje su odmah poslije jela odlazile u krevet i onih koji su čekali dva sata. Umjesto toga, značajan utjecaj na razinu glukoze u krvi imala je tjelesna aktivnost, konzumacija alkohola i krvni tlak.

“Suprotno vjerovanjima, period čekanja prije odlaska u krevet nakon zadnjeg obroka u danu nije utjecao na glukozu u krvi. Više pažnje ljudi trebaju usmjeriti na zdravu hranu, kvalitetan san i izbjegavanje pušenja te pretilost”, naveli su znanstvenici u zaključku istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu BMJ Nutrition, Prevention and Health.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.