Stručnjaci otkrili da tijelu činite veliku uslugu ako spavate na lijevoj strani

SIGURNO znate koliko je kvalitetan noćni san bitan za vaše svakodnevne aktivnosti i energiju, a vrlo vjerojatno vam nije važno u kojoj pozi spavate.

Međutim, postoji popis mogućih koristi koje možete dobiti zauzimanjem pravog položaja pri spavanju.

Stručnjaci su otkrili zašto je spavanje na lijevoj strani mnogo bolje od drugih poza koje zauzimate, prenosi portal BrightSide.

Poboljšava rad limfnog sustava

Limfni sustav igra vitalnu ulogu u vašem tijelu otklanjajući toksine iz sustava.

Stručnjaci kažu da se prsni limfovod (najveća limfna žila limfnog sustava) nalazi s naše lijeve strane. Zato spavanje na lijevoj strani može pomoći tijelu da učinkovitije prerađuje otpadne materije. 

Budući da limfni sustav omogućuje transport masti, bjelančevina i drugih važnih tvari u tkivo, spavanje na lijevoj strani omogućuje stanicama da te hranjive tvari dobivaju mnogo brže.

Omogućuje slezeni da svoj posao obavlja mnogo bolje

Slezena je najveći organ limfnog sustava i također se nalazi se na lijevoj strani tijela. Kad spavate na lijevoj strani, vaša slezena efikasnije radi. 

Glavni razlog za to je gravitacija koja potiče protok krvi u slezeni, omogućujući joj da brže filtrira nečistoće.

Potiče pravilno uklanjanje metaboličkog otpada iz tijela

Spoj između tankog i debelog crijeva nalazi se na lijevoj strani vašeg tijela, u području koje se naziva ileocekalni ventil. 

Kad spavate na lijevoj strani, gravitacijske sile olakšavaju prelazak otpadnih produkata probave iz tankog u debelo crijevo. To omogućava debelom crijevu da brže eliminira metabolički otpad iz tijela.

Može smanjiti noćnu žgaravicu

Ako često patite od žgaravice, onda je dobra ideja ležati na lijevoj strani dok spavate. 

U tom položaju želudac će vam se nalaziti ispod srčanog sfinktera koji povezuje jednjak sa želucem. Spavanje na lijevoj strani sprječava da se sadržaj želuca vrati u jednjak.

Štedi jetru od preopterećenja

Budući da je jetra na desnoj strani tijela, ležanje na desnoj strani može raditi pritisak na ovaj organ. Položaj spavanja na lijevoj strani neće dopustiti da toksini i druge štetne tvari preopterete jetru.

Dobro je za srce

Lijeva strana srca prima krv iz pluća i pumpa je u tijelo. Stoga spavanje na lijevoj strani može pomoći srcu da lakše i efikasnije obavlja svoj posao. 

Kad spavate na lijevoj strani, gravitacija olakšava rad vašeg krvožilnog sustava, posebno aorte i donje šuplje vene, velike vene koja prenosi deoksigeniranu krv iz donje polovice tijela u srce i leži na desnoj strani od vaše kralježnice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.