Superhrana: Ovo su namirnice koje čine čuda za žensko zdravlje

Foto: 123RF

ŽENE imaju niz jedinstvenih prehrambenih potreba, a odabir pravih namirnica može imati pozitivan učinak na njihovo zdravlje.

Kao što su pokazala istraživanja, izbor određenih grupa namirnica može pomoći poboljšanju zdravlja i sprečavanju određenih bolesti, prenosi portal BrightSide.

1. Voda s limunom poboljšava metabolizam i potiče gubitak kilograma

Voda s limunom je jako bitna u procesu probave jer, kako tijelo stari, količina kiseline u želucu opada.

Istraživanje pokazuje da preko 30 posto žena ima atrofični gastritis, što je stanje koje je obilježeno s malo ili nimalo želučane kiseline u želucu. Osim toga, limun je idealan za mršavljenje jer sok cijelog limuna ima samo 12 kalorija, a ima i trećinu dnevne preporučene doze vitamina C. Također, pomaže kod gubitka kilograma jer pomaže u borbi protiv gladi, a limunska kiselina ima i detoksikacijske sposobnosti koje pomažu u borbi protiv raka i smanjenju upale.

2. Čaj od listova maline pomaže u smanjenju menstrualnih grčeva

Čaj od listova maline dobro je poznato piće koje je korisno za zdravlje žene jer sadrži puno vitamina i minerala neophodnih za žensko tijelo. Sadrži željezo, kalcij, kalij, vitamine B, A, C i E. Trudnice ga obično koriste kako bi si olakšale i skratile porođaj, a dokazano je i da ublažava simptome predmenstrualnog sindroma (PMS), jaka krvarenja, kao i bolne grčeve. Razlog tome je visok udio vitamina i minerala koji uravnotežuju hormone i jačaju stijenke maternice.

3. Brokula se bori protiv tvrdoglavih bora

Brokula je superhrana koja rješava razne probleme. Tako šalica brokule sadrži 100 posto vitamina koji su presudni za proizvodnju kolagena koji koži daje elastičnost, što znači da koži vraća mladolik izgled bez bora. Također je bogata vitaminom A koji pomaže u obnovi stanica i pomaže stare stanice kože zamijeniti novim.

4. Začinite obroke kurkumom jer pomaže u liječenju infekcija

Kurkuma sadrži snažne antioksidante i protuupalna svojstva. Međutim, također je poznata i po antifungalnom, antibakterijskom i antivirusnom djelovanju. Dakle, kurkuma bi mogla biti učinkovit tretman protiv gljivice candida.

5. Kvinoja jača folikulu kose

Ovo je biljna namirnica koja osigurava proteine i vlakna, a visok udio proteina štiti i njeguje folikule kose te hidrira vlasište. Na kosi formira nevidljivi film kako bi je zaštitio od onečišćenja i prašine.

6. Konzumiranje hrane bogate omega-3 smanjuje bolesti srca

Postoji niz namirnica koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, a to je najčešće morska hrana poput lososa, tune, pastrve i srdela. Hrana bogata omega-3 sadrži eikozapentaensku kiselinu, dokozaheksaensku kiselinu i EPA kiseline, koje pomažu u raznim zdravstvenim problemima, a također smanjuju i rizik od srčanih bolesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.