Trčanje je učinkovit alat za borbu protiv starenja, kažu znanstvenici

Foto: 123RF

​​​TRČANJE može biti vrlo osvježavajuća aktivnost, idealna tijekom hladnih zimskih mjeseci. Osim što trčanjem možete izgraditi jake kosti i mišiće, redovitim odlascima na lagane utrke mogli biste usporiti i znakove starenja.

Znanstvenici sa Sveučilišta Leipzig u Njemačkoj, objavili su istraživanje u kojem su opisali kako različiti oblici vježbanja utječu na ljudsko tijelo, uspoređujući učinke izdržljivosti, takozvanog HIIT treninga i treninga otpora.

Tijekom šest mjeseci, tim je proučavao 266 zdravih dobrovoljaca koji su sudjelovali u tri treninga tjedno. Trening izdržljivosti je uključivao trčanje na dugačke staze, HIIT trening sastojao se od zagrijavanja nakon kojeg su slijedili intervali trčanja, a trening otpora uključivao je razne vježbe.

"Naše je glavno otkriće da je u skupinama koje su trenirale trening izdržljivosti i HIIT trening bila povećana aktivnost telomeraze, enzima važnog za starenje stanica, sposobnost regeneracije i zdravo starenje" rekao je profesor Ulrich Lauds, jedan od autora studije.

"Zanimljivo je da trening otpora nije imao ove učinke", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.