Trener izdržljivosti objasnio kako konzumirati elektrolite nakon treninga

Foto: Shutterstock

AKO se puno znojite tijekom intenzivnog treninga koji traje dulje od 60 minuta, piće s elektrolitima vjerojatno je pametna opcija, kaže trener izdržljivosti Kim Schwabenbauer. Postoje i nove vrste koje sadrže vrlo malo šećera tako da dnevne kalorije i hranjive tvari možete dobiti iz drugih izvora.

Što biste trebali tražiti u napitcima s elektrolitima?

Natrij, kaže Schwabenbauer. To je izuzetno važan čimbenik za izvedbu tijekom treninga. Također vam pomaže zadržati tekućinu i održava pravilan rad mehanizma za osjet žeđi.

Koliko natrija trebate?

Bilo bi dobro da proizvod obogaćen elektrolitima koji konzumirate sadrži 300 do 400 mg natrija u 380 do 800 ml vode, kaže savjetnik pri Men's Healthu Brian St. Pierre. 

Pomaže i ako procijenite koliko se znojite. Izvažite se prije i poslije treninga. Oduzmite razliku težine i dodajte količinu tekućine koju ste popili (bez mokrenja tijekom testa). Ako ste izgubili na težini tijekom vježbanja, ovaj izračun će vam pomoći da shvatite koliko tekućine s elektrolitima trebate popiti da biste održali stabilan rad organizma. Popijte oko pola litre tekućine po kilogramu izgubljene težine nakon treninga.

Što je s ostalim elektrolitima?

Korisni su, ali nisu obavezni, kaže Schwabenbauer. Kalij uravnotežuje natrij i pomaže pri kontrakciji mišića. Magnezij i kalcij su dobri i korisni, ali ne morate biti opsjednuti količinama, rekao je.

Pročitajte više