Krvni tlak i razine anksioznosti mogu biti usko povezani jer stres i osjećaji tjeskobe mogu uzrokovati nagli porast krvnog tlaka. Upravljanje ovim aspektima zdravlja ključno je za opće dobrostanje, a iako možemo uzimati lijekove kako bismo ih držali pod kontrolom, nešto jednostavno poput pijenja toplih napitaka također može pomoći do određene mjere.
Mnogi topli napitci, poput biljnih čajeva, imaju umirujuća svojstva koja pomažu u smanjenju anksioznosti i podržavaju odmor. S druge strane, mnogi od tih napitaka mogu prirodno pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Liječnik, dr. Ralph Waldo, otkrio je tri odlične opcije.
1. Zeleni čaj
Zeleni čaj poznat je po tome što sadrži katehine, moćne antioksidanse koji poboljšavaju protok krvi i promiču bolje zdravlje srca. Također, sadrži L-teanin, koji je poznat po svojim umirujućim učincima.
"Zeleni čaj sadrži teanin koji pomaže u snižavanju krvnog tlaka i djeluje kao spoj protiv anksioznosti. Teanin potiče vaše tijelo da proizvodi više GABA-e, serotonina i dopamina - umirujućih neurotransmitera koji poboljšavaju raspoloženje i ublažavaju anksioznost", kaže dr. Waldo za SheFinds.
2. Čaj od kamilice
Čaj od kamilice sadrži flavonoide koji mogu promicati cjelokupno zdravlje. Također može poticati opuštanje i smanjenje anksioznosti, čineći ga izvrsnim toplim napitkom za ispijanje prije spavanja. "Čaj od kamilice poznat je po svojim umirujućim svojstvima. Sadrži apigenin, antioksidans koji se veže na određene receptore u vašem mozgu, što može poticati pospanost i smanjiti nesanicu. Topla šalica čaja od kamilice prije spavanja može smanjiti krvni tlak i razinu anksioznosti", objašnjava liječnik.
3. Čaj od đumbira
Đumbir ima mnoge prednosti za naše zdravlje. Čaj od đumbira i kurkume sadrži protuupalne spojeve, gingerol i kurkumin, koji mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka. "Spojevi u đumbiru i kurkumi poboljšavaju cirkulaciju, pomažući krvi da slobodnije teče kroz tijelo. Đumbir i kurkuma također imaju anksiolitičke učinke, što znači da djeluju kao prirodni lijekovi protiv anksioznosti", zaključio je dr. Waldo.