Utječe li obavljanje velike nužde na promjene u vašoj težini?

Foto: 123RF

SIGURNO ste se nekad zapitali možete li uz redovno pražnjenje crijeva brže izgubiti kilograme. S obzirom na to da se nakon obavljanja velike nužde osjećate lakšima i manje nadutima, ta pomisao nije toliko čudna kao što zvuči.

No možete li zbilja tako izgubiti kilograme (ili barem grame)?

Odgovor je - možete, ali riječ je o minimalnom gubitku.

"Većina stolica teži oko 100 grama. To može varirati ovisno o veličini osobe i učestalosti obavljanja velike nužde", objasnila je Natalie Rizzo u razgovoru za Men's Health te dodala da se stolica sastoji od gotovo 75 posto vode.

Kada biste se vagali prije i nakon obavljanja velike nužde, brojka na vagi bi odražavala težinu stolice koja osim vode u sebi sadrži i bjelančevine, masnoće, bakterije i ostatke hrane. To, naravno, ne znači da ste dugoročno smršavjeli.

"Vaša prava težina temelji se na zalihama vašeg tijela i smanjuje se samo kada je unos energije manji od energije koju sagorijevate", kaže Charlotte Martin te objašnjava da je svaki drugi gubitak kilograma privremen.

Zato vršenje velike nužde nije legitiman pristup mršavljenju, već je potrebna, važna i normalna tjelesna funkcija zbog koje se možete osjećati lakšima.

"Taj osjećaj se prvenstveno odnosi na uklanjanje nadutosti, a ne na gubitak stvarne tjelesne mase", kaže Martin.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.