Zbog ovih šest pogrešaka možda nemate stražnjicu o kakvoj sanjate

Foto: 123RF

ČUČNJEVI su tajna uspjeha. Naravno, samo ako govorimo o uspjehu u vidu zaobljene, čvrste stražnjice.

Iako se čini kako je riječ o jednostavnoj vježbi (koja bi trebala jamčiti maksimalan uspjeh), često ni ne primjećujete da radite pogreške zbog kojih izostaje željeni rezultat.

Evo o čemu je riječ:

Ne zatežete mišiće dok vježbate

Čučnjevi će biti puno učinkovitiji ako svjesno uključite sve mišiće u vježbanje.

"Donji dio tijela možete "zapaliti" tako što ćete zategnuti mišiće nogu i stražnjice prije nego što krenete raditi čučnjeve", objasnila je osobna trenerica Hannah Davis za Cosmopolitan.

Radite čučnjeve nakon kardio vježbi

Ova pogreška bi vas mogla osobito sabotirati. Ako su vam noge već umorne od prethodnih vježbi, teško ćete moći postignuti maksimalan učinak radeći čučnjeve. Posljedica svega toga je da će vjerojatno izostati i rezultati.

Ne spuštate se dovoljno nisko

Ako želite izvući maksimum iz vježbi koje uključuju čučnjeve, pobrinite se da tijekom svakog čučnja vaša bedra budu paralelno s tlom. Tek nakon što to postignete možete se vratiti u prvobitan položaj.

"Puno ćete brže i učinkovitije tonirati mišiće ako upotrijebite cijeli raspon mogućih pokreta tijekom čučnja", objasnila je Hannah.

Ne odmarate se

Vašim mišića s vremena na vrijeme treba odmor. Ako mislite da je odličan znak što imate upalu mišića nakon svakog vježbanja, varate se.

"Kako biste mogli ponoviti postupak i uspješno oblikovati mišiće, oni se prvo moraju potpuno oporaviti", kaže Davis.

Ne vježbate s utezima

Čučnjevi su odlična stvar, ali ako ih radite već šest mjeseci, a rezultati izostaju ili su minimalni, vrijeme je da svom vježbanju dodate utege ili drugu vrstu opterećenja. Uvijek postavljajte nove izazove ispred sebe. 

"Tijekom izvođenja posljednja dva čučnja trebali bi imati osjećaj da ih je jako teško odraditi, ali ne i nemoguće", objasnila je Hannah kako prepoznati znak da dobro odrađujete vježbe.

Zauzeli ste krivi stav

Da biste što brže primijetili rezultate, ali i izbjegli moguće ozlijede, noge morate raširiti u ravnini s ramenima, grudi trebaju biti podignute, a koljena se nalaziti u ravnini s nožnim prstima. Čučanj bi trebao izgledati prirodno poput sjedanja na stolicu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.