Zdrava prehrana za svaki studentski džep lakša je nego se misli

Shutterstock

U životu studenata, gdje je svakodnevica ispunjena predavanjima, učenjem i društvenim aktivnostima, zdrava prehrana često pada u drugi plan. S obzirom na ograničeni budžet i nedostatak vremena, studenti se suočavaju s izazovom kako se zdravo hraniti.

Jedan od najčešćih izazova s kojim se studenti suočavaju jest ograničeni budžet. Većina studenata raspolaže s ograničenim budžetom, što znači da su često prisiljeni birati jeftiniju, a ne nužno zdraviju hranu. Osim toga, tu eje i nedostatak vremena. Naime, između predavanja, učenja i studentskih poslova, studentima često nedostaje vremena za pripremu zdravih obroka. Da, postoji menza, ali nije ni ona uvijek rješenje. Osim toga, postepeno ubacivanje obroka koji su skuhani u vlastitoj kuhinji svakako će pozitivno utjecati i na proces osamostaljenja.

Kako se onda zdravo hraniti na studentski način, točnije s ograničenim budžetom i manjkom vremena?

Sve je u planiranju

Planiranje Obroka jedan je od ključeva zdrave prehrane. Studenti mogu jednom tjedno planirati svoje obroke, što pomaže u uštedi vremena i novca. Osim toga, vrijedi istražiti jednostavne i brze recepte. Postoje mnogi recepti koji su prilagođeni studentskom načinu života: brzi za pripremu, nutritivno bogati i povoljni. Primjerice, salate, sendviči s integralnim kruhom, jaja ili brze tjestenine s puno povrća.

Također, kada dođe na red kupovina, važno je kopavati pametno. Kupovina na lokalnim tržnicama može biti jeftinija opcija, a istovremeno potiče konzumaciju svježeg i sezonskog voća i povrća. I svakako valja ne zaboraviti u košaricu staviti zdrave grickalice, uvijek prije čipsa i prerađenih grickalica.

Iako su izazovi studentskog života brojni, zdrava prehrana ne mora biti komplicirana niti skupa. Uz malo planiranja, kreativnosti i podrške, studenti mogu usvojiti zdrave prehrambene navike koje će im koristiti tijekom studiranja, ali i u kasnijem životu.