Želite brži metabolizam? Izbjegavajte tri vrste hrane, kaže dijetetičarka

Foto: Pexels

Inzulinska rezistencija, spor metabolizam i neželjeno debljanje danas su uobičajeni zdravstveni problemi. Mogu imati značajan utjecaj na opću dobrobit pojedinca, no odabir prehrane igra ključnu ulogu u poboljšanju ili pogoršanju ovih stanja.

Neka hrana, osobito s visokim udjelom rafiniranih šećera i nezdravih masti, može pogoršati inzulinsku rezistenciju, usporiti metabolizam i pridonijeti debljanju.

Dijetetičarka i nutricionistica Kelsey Costa upozorila je na tri vrste hrane koje trebamo izbjegavati ako želimo izbjeći ova tri uobičajena zdravstvena problema.

1. Visoko prerađena hrana

Visoko prerađena hrana, kao što je brza hrana, unaprijed zapakirane grickalice i prerađeno meso, često je bogata rafiniranim šećerima, nezdravim mastima i aditivima. Također je bogata kalorijama, ali siromašna hranjivim tvarima, što dovodi do prekomjernog unosa praznih kalorija.

"Visoko prerađena hrana, kao što su obroci brze hrane, grickalice i smrznuta gotova hrana, obično ima puno kalorija, nezdravih masnoća i dodanih šećera, a ima malo vlakana i esencijalnih hranjivih tvari. Redovito konzumiranje ove hrane povezano je s povećanom inzulinskom rezistencijom i lošim metaboličkim zdravljem", kaže Costa za SheFinds.

Smanjenje unosa visokoprerađene hrane važno je za promicanje boljeg metaboličkog zdravlja i upravljanje težinom.

2. Rafinirani ugljikohidrati

Rafinirani ugljikohidrati, poput bijelog kruha, slatkih žitarica i pekarskih proizvoda, prerađene su žitarice kojima nedostaju važni hranjivi sastojci i vlakna. Ti ugljikohidrati imaju jasnu vezu s inzulinskom rezistencijom, sporim metabolizmom i debljanjem.

"Hrana poput bijelog kruha, riže, tjestenine, kolača, slatkiša i slično, bogata je prerađenim ugljikohidratima i dodanim šećerima. Te namirnice imaju visok glikemijski indeks, što znači da mogu brzo povisiti razinu šećera u krvi i doprinijeti inzulinskoj rezistenciji", napominje dijetetičarka.

Štoviše, rafinirani ugljikohidrati često sadrže malo vlakana što usporava probavu i smanjuje osjećaj sitosti, potencijalno dovodeći do prejedanja.

3. Masna hrana

Masna hrana, osobito s visokim udjelom zasićenih i trans masti poput pržene brze hrane, prerađenog mesa i zapakiranih grickalica, povezuje se s inzulinskom rezistencijom, sporim metabolizmom i neželjenim debljanjem.

"Ta skupina odnosi se na hranu s visokim udjelom zasićenih masti, uključujući crveno meso, prerađeno meso, maslac i prženu hranu. Visok udio nezdrave masti može dovesti do upale i inzulinske rezistencije, što u konačnici pridonosi debljanju", kaže Costa.

Ograničavanje konzumacije hrane s visokim udjelom nezdravih masnoća i odabir zdravih izvora masnoća, poput onih koji se nalaze u avokadu, orašastim plodovima i masnoj ribi, mogu igrati ključnu ulogu u održavanju zdravog metabolizma i upravljanju težinom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.