Ujutro ili navečer? Studija otkrila u koje doba dana žene skidaju više sala s trbuha

Foto: Unsplash

VJEŽBANJE ujutro umjesto navečer moglo bi pomoći ženama da izgube više centimetara u struku, kao i da poboljšaju svoj krvni tlak, pokazuje nova studija objavljena u časopisu Frontiers in Physiology.

Istraživači su testirali zdravlje, snagu i kondiciju muškaraca i žena, podijelivši ih u dvije skupine. Jedna skupina vježbala je četiri puta tjedno, između 6 i 8 ujutro, a druga između 18:30 i 20:30. Sudjelovalo je 65 volontera, od čega su polovica bile žene.

Prema Washington Postu, treninzi su se sastojali od dizanja utega, intervalnog treninga u trajanju od 35 minuta, joge ili pilatesa, trčanja ili druge aerobne vježbe. Studija je trajala 12 tjedana, a svi su dobrovoljci nakon toga bili u općenito boljoj formi, bez obzira na to kada su vježbali.

Ali uočena je primjetna razlika kod žena: onima koje su vježbale ujutro ukupna tjelesna masnoća pala je za, u prosjeku, tri posto više nego onima koje su vježbale navečer. Također su skinule u prosjeku sedam posto više masnoća s trbuha, a krvni tlak im se znatno više smanjio.

Žene koje su vježbale navečer primijetile su povećanje snage gornjeg dijela tijela, gotovo 7 posto više od jutarnje skupine.

"Na temelju svojih otkrića zaključujemo da bi žene trebale razmisliti o jutarnjim treninzima. Međutim, ženama koje zanima povećanje snage i izdržljivosti gornjeg dijela tijela, kao i poboljšanje općeg raspoloženja i unosa hrane, večernja tjelovježba trebala bi biti prvi izbor", rekao je Paul Arciero, glavni autor studije.

Suprotno tome, večernje vježbanje idealno je za muškarce koje zanima poboljšanje zdravlja srca i metabolizma, kao i emocionalnog blagostanja. Naime, što se tiče muškaraca, vježbanje navečer bilo je učinkovitije u snižavanju razine kolesterola. Grupa koja je sudjelovala u večernjim satima također je ukupno sagorjela 28 posto više masti od onih koji su trenirali ujutro. Ipak, snaga i kondicija ostale su relativno konstantne u obje muške skupine, bez obzira na doba dana kada su vježbali.

Arciero planira daljnje studije kako bi bolje razumio otkriće i vidio jesu li hormoni ili drugi genetski učinci igrali ulogu u njegovom otkriću.