Doručak se često naziva najvažnijim obrokom u danu, ali ono što odaberemo pojesti ujutro može imati ozbiljne posljedice na naše zdravlje. Skupina vodećih onkologa iz Međunarodne udruge za istraživanje raka (IARC) provela je istraživanje koje otkriva kako određeni tip hrane, osobito ultraprerađena, može značajno povećati rizik od razvoja raka usta i grla.
Istraživanja su pokazala da ultraprerađena hrana, poput gaziranih pića, gotovih jela, slatkiša i brze hrane, sadrži kemijske aditive koji mogu potaknuti razvoj malignih tumora. Takva je hrana često bogata emulgatorima, umjetnim sladilima i konzervansima koji ne samo da pridonose pretilosti, već stvaraju i idealne uvjete za nastanak raka.
"Sam proces industrijske obrade hrane uključuje upotrebu kemikalija koje često nisu potpuno sigurne, što ove proizvode pretvara u 'tihi otrov' koji dugoročno može ugroziti zdravlje", ističu stručnjaci. Evo popisa ultraprerađene hrane koja je često dio doručka i može imati negativan utjecaj na zdravlje.
Ultraprerađena hrana nastala je masovnom industrijskom proizvodnjom koja se razvila sredinom 1980-ih godina. Brazilski znanstvenik, Carlos Monteiro, tada je uveo koncept klasifikacije hrane, dijeleći je na zdravu, minimalno prerađenu i ultraprerađenu. Prema Monteiru, ultraprerađena hrana sadrži minimalnu nutritivnu vrijednost, dok je krcata aditivima, šećerima i mastima koji povećavaju rizik od kroničnih bolesti.