Znojenje, krv u mokraći... Znakovi koji signaliziraju da možda imamo bubrežni kamenac

Foto: Shutterstock

Bubrežni kamenci pogađaju jednu od deset osoba, uglavnom u dobi između 30 i 60 godina, a uzrokuju ih otpadni proizvodi u krvi koji tvore kristale. Tijekom vremena, kristali se nakupljaju i tvore tvrdu kvržicu nalik kamenu.

Nakon što se bubrežni kamenac formira, tijelo će ga pokušati izbaciti kroz urin. Uglavnom su sitni i ne uzrokuju značajne probleme, ali kada bubrežni kamenci postanu preveliki, mogu postati iznimno bolni te je obično potrebna operacija za njihovo uklanjanje. Koji su znakovi da možda imamo bubrežni kamenac?

Bol u leđima ili sa strane trbuha

Prema National Kidney Foundation, što je kamen veći, to su simptomi vidljiviji. Uobičajena je tegoba jaka bol s obje strane donjeg dijela leđa.

Razdoblja intenzivne boli u leđima ili bočnom dijelu trbuha, povremeno i u preponama, mogu trajati nekoliko minuta ili sati. Muškarci mogu osjetiti bol u testisima. Bubrežni kamenci izazivaju bol koja se može brzo pojačati, bilo uzrokujući iritaciju ili blokadu. Potonje se može dogoditi ako kamenac blokira protok urina i uzrokuje oticanje bubrega.

Krv u mokraći

Oboljeli mogu vidjeti krv u mokraći, koja se pojavljuje kada se izbacuje bubrežni kamenac. Ostali uzroci krvi u mokraći uključuju urinarnu infekciju, tumor u mjehuru ili bubregu te policističnu bolest bubrega.

Infekcija urinarnog trakta

Ako bubrežni kamenac blokira mokraćni trakt, može zaustaviti protok urina koji prolazi kroz mokraćovod, koji odvodi urin iz bubrega. To može dovesti do infekcije ili čak oštećenja bubrega.

Simptomi su visoka temperatura, povraćanje i proljev. Ljudi također mogu uočiti da je njihov urin ružičast ili zamućen te osjećati potrebu za mokrenjem češće nego inače. Može se javiti i peckanje pri mokrenju.

Osjećaj mučnine ili povraćanje

Znakovi bubrežnih kamenaca ne moraju se uvijek odnositi na mokrenje. Također, mogu uzrokovati simptome slične gripi, kao što su mučnina i povraćanje.

Prema Britanskoj udruzi uroloških kirurga, ovaj se simptom može javiti kada se kamenac seli iz bubrega u mokraćovod. To može uzrokovati neugodnu bol te dovesti do mučnine i povraćanja.

Znojenje

Bubrežni kamenci također mogu potaknuti druge simptome slične gripi, poput groznice. To je obično posljedica urinarne infekcije. No, slični simptomi mogu biti uzrokovani problemima s leđima ili kralježnicom te drugim urološkim ili neurološkim stanjima.

Udruga uroloških kirurga poziva sve koji imaju ove simptome da dogovore pregled kod liječnika opće prakse kako bi ustanovili trebaju li se podvrgnuti dodatnim pretragama. Testovi za dijagnosticiranje bubrežnih kamenaca uključuju test krvi za provjeru rade li bubrezi ispravno, test urina za provjeru krvi ili infekcije te CT ili ultrazvučni pregled.