Zvijezde se požalile na nadutost, a stručnjaci tvrde da je za to kriv koronavirus

Foto: 123RF, Instagram

MUČI li i vas nadutost?

Već se nekoliko zvijezda na društvenim mrežama požalilo na neobično nadute trbuhe, a stručnjaci tvrde da je (i) za to kriv koronavirus, odnosno izolacija.

Naime, influencerica Malin Andersson je jedna od onih koji su na Instagramu objavili snimku trbuha te je priznala kako se njegova veličina stalno mijenja. Također, reality zvijezda Zara McDermott objavila je fotografiju prije i poslije, napisavši: "Ovo je dokaz kakva moja nadutost može biti."

Manekenka Vogue Williams, reality zvijezda Lucy Mecklenburgh i glumica Gemma Atkinson također su objavile fotografije svojih trbuha.

Klinička nutricionistica Suzie Sawyer kaže da smo možda podcijenili koliko su se naša tijela promijenila tijekom pandemije covida-19. Suzie, koja se bavi ženskim zdravljem i vodi stranicu suziesawyer.com, kaže: "Naša su crijeva vrlo osjetljiva i nagle promjene u našoj prehrani, rutini ili kretanju mogu poremetiti ravnotežu i izazvati reakciju. Stoga nije iznenađujuće da je zbog tako velike promjene u našem načinu života cijela nacija naduta više nego ikad prije."

Objasnila je i u čemu je problem.

Loše držanje tijela

Rad od kuće mnogima je možda postao normalan, ali odsustvo iz ureda s otmjenim stolovima, velikim računalnim ekranima i ergonomskim uredskim stolicama loše utječe na naše držanje.

Sjedenje pogrbljeno za radnim stolom ili, još gore, s prijenosnim računalom u krilu, ozbiljno će utjecati na vašu probavu. Vaši će probavni organi zarobiti plin u želucu i uzrokovati probavne probleme. Mišićne kontrakcije kojima treba prostora za učinkovit rad i oslobađanje plinova ne mogu funkcionirati - i tako vam se trbuh napuhuje.

Pokušajte redovito ustajati i kretati se, a osim toga, što je više moguće sjedite uspravno.

Grickanje

Novo istraživanje Zaklade za oralno zdravlje otkrilo je da je, kao rezultat boravka kod kuće tijekom karantene, više od 38 posto odraslih Britanaca povećalo količinu grickalica koju konzumira tijekom dana. No, naši probavni organi trebaju vremena da obrade hranu nakon obroka, pa pokušajte izbjegavati grickalice.

Stres

Bili vi toga svjesni ili ne, posljednjih nekoliko mjeseci uzrokovalo nam je puno više stresa nego što smo navikli. Kortizol je hormon stresa i promjena rutine može dovesti do porasta njegove razine u našim tijelima.

Povećani stres može se dogoditi zbog zabrinutosti oko našeg zdravlja, zdravlja onih koji su nam bliski, sigurnosti poslova i zbog otkazivanja glavnih događaja. No, on ne utječe samo na naše mentalno zdravlje već i na probavni sustav, piše The Sun.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.