​Butković za siromašne na monstruoznoj Ćevbatti uz smrad iz auspuha

Foto: Zvonko Alač

RUSTICA je mjesto za koje smo dobili jako puno preporuka što se tiče visoke kvalitete i veličine porcija hrane te savjeta da ga moramo posjetiti jer je pravi objekt za recenzirati u ovoj rubrici. Uz zahvalnost svima koji su nas kontaktirali, moramo im odgovoriti da se s njima slažemo tek polovično.

Sve je ukazivalo na spektakl

Sve navedeno o Rustici jako nas je intrigiralo dok smo išli prema njoj, a dolaskom na mjesto bili smo još uzbuđeniji jer restoran se nalazi nedaleko od tramvajskog okretišta u Dubravi te u sklopu ogromnog auto-salona, odavno proslavljenog po uvozu rabljenih auta visoke klase iz SR Njemačke te vanjskom površinom možda najvećeg u Zagrebu. "To je to! Gargantuanske porcije mesa na džinovskom pit-stopu mladih polovnjaka. Ovo je pravo mjesto i ambijent za nas!" radosno smo uskliknuli.

Došli smo oko podne radnog dana i dočekala nas je krcata terasa na kojoj vlada primjereni suživot bijelih i plavih ovratnika. Rusticu rado istovremeno posjećuju i šljakeri i poslovnjaci jer nužda za gablecom ne pita za klasne razlike. Njih ne radi ni jako ljubazno osoblje.

Nitko nema ovakav izbor jela ni igraonicu

Stjecajem okolnosti služilo nas je nekoliko konobara i svi zaslužuju najviše ocjene. Prvi nam je donio jelovnike u kojima vlada bogatstvo i raznolikost kakvo nigdje do sada nismo vidjeli. Rustica nudi doslovno SVE što vam pada na pamet: Roštilj, jela na žlicu, tjestenine, pizze, slastice...

E, sad. Iskustvo nas uči da objekti koji imaju tako previše raznoliku ponudu nedostatak fokusa na jednu ili dvije vrsta jela plate razvodnjenom kvalitetom. Mi smo se odlučili na specijalitete s roštilja jer su nam svi preporučitelji istaknuli da je to forte Rustice. Naručili smo jela, nakon čega je slijedilo po jedno ugodno i neugodno iznenađenje.

Rustica je još po nečemu jedinstvena; ima prostranu i to zatvorenu dječju igraonicu punu sadržaja. Roditeljima s (malom) djecom ne treba govoriti koji je to blagoslov prilikom posjete restoranima. Posjetili smo i WC. Malo ih se po čistoći i sadržajima može usporediti s ovim. 

Problem je krenuo uz platu s mirisom auspuha

To su jako ugodna iznenađenja Rustice. Jako neugodno pak je što na terasi jedete tik uz stanicu za tehnički pregled. Jasno vam je što to znači. Osim jela, neprekidno slušate brujanje motora i upijate "mirise" ispušnih plinova beskrajnog niza vozila odmah ispod vašeg stola. Mi smo imali posebnu "sreću" jer nam se pod nos i uši nasadio i autobus dovezen na tehnički.

Na sve to smo uzdahnuli, ali i naručili jela. Plata Rustica za dvije osobe (175 kuna) sastoji se od male pljeskavice "specijalke", male leskovačke pljeskavice, četiri ćevapa, ražnjića, piletine, vratine, kobasice, suđuka, pomfrit i pekarski krumpir. Krenimo redom: pljeskavica specijalka bila je puna "tucane" paprike i primjereno šarf.

Definitivno je imala više karaktera od male leskovačke punjene sirom, ali koju smo zaboravili čim smo je pojeli. Ćevapi su također bili bezlični. Ražnjići su nas se jako pozitivno dojmili. Sočni, dobro napacani i ukusni. Piletina je bila na pogled suha, kao i na nepce.

Glavnina mesa u plati je svinjetina

Vratina je ostavila učinak konfekcije. Kobasica je bila bolji dio plate, a najbolji suđuka. Zamamno dimljenog okusa, a opet sočna. Obje vrste krumpira su bile tek za prolaznu ocjenu. Problem s ovom platom je što kada ostavimo po strani piletinu, sva jela na njoj od mljevenog mesa su od svinjetine.

To se baš osjeća i nužno smanjuje njenu kvalitetu, okuse, a samim tim i ocjenu jer da bi ona Rustici bila toliko visoka kao što su nam preporučili, roštilj bi morao biti od junetine. Ovdje je pak od daleko manje kvalitetne i ukusne svinjetine. To se mora ogledati i po cijeni jer ta vrsta mesa je najjeftinija. 

Ćevbattu smo pokušali opisati i slikati, ali to naprosto morate sami probati

I dok nam plata nije bila na visokoj razini očekivanja, oduševio nas je monstrum po imenu Ćevbatta (96 kuna). Aluzija u imenu je jasna: Ćevap i to gurmanski + ciabatta, mada je nas prvo podsjetio naravno na Vaska Žabatu. Ovaj ogromni spoj obuhvaća ciabattu od pizza tijesta punu pizza sosa, u kojoj je mega-ćevap začinjen lukom i ljutom tucanom paprikom, okićen s dvije vrste luka te uronjen u kajmak.

Najveći ćevap u Zagrebu je naboden na omanji ražanj, kako bi ga se moglo glodati. Borba s Ćevbattom je iscrpljujuće duga, ali se isplati jer ovako nešto nikada niste jeli. Ako ste jako gladni, a želite u Rusticu, nemate se što misliti. Mesno i svako drugo samoubojstvo zvano Ćevbatta neka vam bude prvi izbor.

Craft kuće je plus

Za pohvaliti je što Rustica ima craft pivo kuće. Varionica joj je napravila mali Pop Lager (24 kune), "osvježavajuće pivo mekane gorčine" je lager minhenske škole i lijepo je kontrirao žestine mesine s kojom smo se borili. Desert? Stvarno mislite da smo bili sposobni za išta nakon plate i ćevbate?

OCJENE

Koliko platiš: Nemalo, ali porcije su jako velike 
Koliko se najedeš: Do pucanja 
Ukupni dojam: Pohvalno je što su porcije jako velike, ali kvantitetu ne prati kvaliteta. To se odnosi na platu te na to što je glavnina jela s roštilja od svinjetine, a ne junetine 

POJEDINAČNO

Plata Rustica za dvije osobe 
Ćevbatta 
Kućno craft pivo 
Cijene 
Čistoća 
Ljubaznost