Butković za siromašne u Burgeraju. Najveće preseravanje na sceni

Foto: Index

SUBMARINE, sve ti je oprošteno! Ovo smo uskliknuli nakon posjeta Burgeraju. Naime, prvospomenuti lanac burgerdžinica sa sjajnim, ali premalim i preskupim burgerima istaknuli smo kao primjer preseravanja ovim jelom u pogledu nesrazmjera sitnih porcija i visokih cijena, ali Burgeraj u Preradovićevoj ulici, strogom centru Zagreba, gori je od njega po svim stavkama.

Ostale Butkoviće za siromašne pročitajte OVDJE

Lokacija je elitna. To je ujedno jedino što se može tako opisati

U Burgeraj smo došli u 18 sati radnog dana. Popunjeni prostor je u sumrak bio sumračan, a prije nas burgere je čekao samo jedan par, cura i dečko. Navedeno je bitno jer će u idućih sat i pol našeg prinudnog boravka tamo pasti mrak, ali će Burgeraj i dalje ostati mračan, bez svjetla, pa su nam takve i fotografije.

Naime, osim za prvu fotku burgerića nismo htjeli flešati blicevima i tako narušavati atmosferu premračnu i za intimni lokal, a kamoli zalogajnicu. No, dok nabadanje hrane u ugođaju redukcije struje još možemo provariti kao Burgerajevu pripremu za najavljene nestašice energenata tijekom zime, sve ono što je slijedilo ne možemo nikako.

Kao prvo, čekanje na narudžbu. Na četiri burgera čekali smo nevjerojatno predugo, čak 50 minuta! Gotovo sat vremena trebalo je kuhinji Burgeraja da nam spremi četiri i to najminijaturnija burgerića koja se mogu pojesti u Zagrebu iako je prije nas narudžbu čekalo i dobilo samo dvoje ljudi, a svi ostali koje smo zatekli već su bili pojeli svoje.

Slike su nam mračne jer se Burgeraj fura na ugođaj redukcije struje

Poznato je da na sceni burgera vlada teror preskupih i premalih porcija, stoga smo na primjeru Submarinea istaknuli da se ovakvo nešto ne smije zvati burgerima, nego sliderima ili kanapeima, ali ono što prodaje Burgeraj još je manje od onog što smo mislili da je najmanje. 

Dok smo bezobrazno predugo čekali hranu, dočekao nas je novi šok. Vidjeli smo naime porcijice koje je konobar nosio onom paru koji je došao prije nas i užasnuto se pogledali te uglas zavapili "Pa ovo je manje od dječje porcije u Submarineu!" U tom lancu naime nedjeljom, ako roditelji konzumiraju burgere, djeca s njima besplatno dobivaju svoj mali menu. U Burgeraju se pak ne dobiva ništa osim gladi produljene i na razdoblje nakon konzumacije.

Kada smo konačno dočekali dolazak naših sićušnih burgerića, konobar se nije niti kurtoazno ispričao na nevjerojatnom kašnjenju. Kao da je najnormalnije skoro sat vremena čekati četiri mini-burgera. Sve ovo nas je toliko iziritiralo da smo zaboravili da ni tako nešto rutinski kao naručivanje pića nije prošlo bez problema.

Ovo smo platili 65 kuna i čekali 50 minuta. Konobar se niti kurtoazno nije ispričao

Burgeraj na cjeniku piše da nudi sedam craft piva. Problem je što čak tri od njih koje smo željeli naručiti nema. Naravno da nije problem kada ugostiteljski objekt u nekom trenutku nema u ponudi baš sve što piše da ima, ali ako nema čak tri od samo sedam piva navedenih na karti, onda je to ogroman, nedopustiv problem za nekoga tko misli da se ozbiljno bavi tim poslom. Na kraju smo uzeli pola litra točene Sierra Nevade Pale Ale (35 kuna) i od iste kuće malu flaširanu Torpedo Extra IPA-u od visokih 7.2% alkohola za čak 35 kuna. Oba piva su okej, ali ni po čemu vrijedna takve skupoće.

Jelovnik se čini pošten, ali na njegovom dnu krije se zamka ispisana sitnim slovima

Burgeraj je barem imao dostupnih svih pet burgera navedenih na cjeniku. Uzeli smo Hambi, Bacon Cheese, Onion Jam i Tamari Mushroom. Ispod njihovih imena i sastojaka piše: "Koristimo lokalno, svježe, 100% juneće meso, koje sami obrađujemo i jednom meljemo. Smjesu čini 130 grama različitih rezova mesa, bez začina, a pripremamo je više puta dnevno, kako bi uvijek bila svježa."

Burgeraj priznaje da radi burgeriće od samo 130 grama mesa. Evo zašto na stol dobijete još manje

Svi hamburgeri koštaju po 65 kuna, a u cijenu su uključeni krumpirići i Heinz ketchup. Moramo izdvojiti najbitnije, a to je Burgerajev normativ za burgere. Iznosi bijednih 130 grama. Ako ne znate zašto "bijednih", evo: junetina se prilikom pečenja skupi, smanji, doslovce dijelom potroši, tako da na kraju u tom skandalozno minijaturnom burgeriću dobijete i manje mesa od tih ionako mizernih 13 deka.

Slideri lažno deklarirani kao burgeri

Zato je spomenuta cijena za to nevjerojatna. Što uopće napisati o četiri lažno nazvana burgera, a zapravo slidera, koji su koštali ukupno 260 kuna? Bit će to jako kratko i malo, kao što su normativi i porcije u Burgeraju. Meso je doista sjajno, pecivo mekano, dodaci također besprijekorni.

Ali, što to vrijedi kada se taj burgerić pojede u četiri zalogaja, a ukusni krumpirići koji su u porciji stanu u šaku i kada naše sedmogodišnje dijete, inače u cijeloj obitelji žderonja zloglasno po slabom, lako utaživom apetitu i predugim konzumacijama čak i malih porcija, nakon ekspresno riješenog kanape-burgerića i šačice krumpirića, tužno kaže: "Tata, ja sam gladan..."

"Tata, ja sam gladan..." rekao mi je sinčić nakon što je ekspresno pojeo ovaj sićušni i skupi burger

Ostavili smo bogatstvo i onda otišli u pekaru

Onaj tko ovdje dođe i potroši par stotina kuna nakon čega ode gladan, osjećat će se kao mu rastu magareće uši i to će mu biti zadnji put da posjećuje Burgeraj. Nama svakako, jer nema šanse da ćemo se vratiti na mjesto u kojem četiri minijaturna burgerića, dva piva i jedan sok platimo 350 kuna i onda nakon toga moramo otići u pekaru da bismo se zasitili.

OCJENE

Koliko platiš: Bezobrazno puno s obzirom na veličinu porcija 
Koliko se najedeš: Ne najedeš se 
Ukupni dojam: Ovo mjesto postavlja nove standarde svega najgoreg u svijetu burgeraja 

POJEDINAČNO*
Hambi 
Bacon Cheese 
Onion Jam 
Tamari Mushroom 
Sierra Nevada Pale Ale 
Sierra Nevada Torpedo Extra IPA 
Cijene 
Čistoća 
Ljubaznost 

*Napomena: Svi burgeri dobivaju u startu četiri ocjene niže zbog nevjerojatno malih porcija i normativa te bezobrazno visoke cijene.

Ostale Butkoviće za siromašne pročitajte OVDJE