NAKON dva mjeseca zimskog lovostaja na malu plavu ribu ribarnice su ponovno pune svježih srdela. U ribarnici na zagrebačkom Dolcu naišli smo na redove, a cijena za kilogram je 30 kuna.
Imamo par ideja kako možete iskoristiti svježe srdele.
Možda zvuči komplicirano, ali nije nimalo. Recept je OVDJE.
Iako se odavno koristi u mediteranskoj kuhinji, srdela popularnost zahvaljuje Napoleonu, koji je uveo konzerviranje kako bi se što duže očuvala njena svojstva. Još prije toga ljudi su pečenu srdelu čuvali u marinadi od ulja, octa, luka i mediteranskih začina, kao što su ružmarin i lovor.
Upravo tako je nastao ovaj recept - marinirane, odnosno srdele na savor. Srdela pripremljena na ovaj način može stajati na hladnom mjestu i do dva tjedna pa je možete spremiti unaprijed, a OVDJE možete pronaći recept.
Ovo bismo mogli nazvati i "srdele po domaći" jer su nam ih ovako najčešće pripremali roditelji - brzo su gotove, a uz krumpir-salatu idu kao naručene. OVDJE je recept.
Totalno ljetno jelo, iako ljeto još nije tako blizu. Svejedno, poslužit će i grill tava u nedostatku gradela. OVDJE je recept.
Ako isprobate bilo koji od ovih recepata, svakako fotkajte rezultat i objavite u našoj Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?
Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan.