Nakon Kraša i Kandit diže cijene čokolade

Foto: Dalibor Urukalovic/Pixsell

NAKON Kraša i Kandit diže cijene čokolade.

Podsjećamo, prije tjedan dana pisali smo o tome kako je cijena zrna kakaovca od početka godine udvostručena, što će uskoro osjetiti i krajnji potrošači, između ostalog, i u Hrvatskoj. U narednim mjesecima, kako saznajemo, potrošače očekuju korigirane cijene čokolada na policama supermarketa.

Tri najveće konditorske tvrtke u Hrvatskoj pitali smo za očitovanje oko poskupljenja čokolade. Odgovore iz Kraša i Zvečeva već smo ranije objavili ovdje, a upravo nam je stigao odgovor i iz Uprave Kandita.

Kanditove čokolade skuplje od srpnja

"Cijene kakaovca u konstantnom su porastu od kraja 2021. godine. Prinosi kakaovca su već neko vrijeme slabi, prvenstveno zbog specifične virusne bolest Swollen shoot disease, koja pogađa farme. Nepovoljni klimatski uvjeti su dodatan otežavajući element, a globalna potražnja raste. Iz svih navedenih razloga, cijene na burzi trenutno dosežu povijesne razine te sukladno tome nas neminovno očekuju nove cijene čokolade i srodnih proizvoda na policama.

Mi kao proizvođač smo maksimalno umanjili prijenos povišene cijene sirovine na našeg potrošača optimizacijom proizvodnih procesa, ali i asortimana. Usprkos internim potezima, cijena gotovog proizvoda neće moći ostati ista te ćemo se morati prilagoditi tržištu i novonastaloj situaciji, a intencijom osiguranja pristupačne cijene za našeg krajnjeg potrošača.

Činimo sve što je u našoj moći da naši potrošači što manje osjete ove promjene i da mogu nastaviti uživati u našim proizvodima po pristupačnim cijenama i nakon srpnja, kad se mogu očekivati promjene u cijenama. Bojazni od nestašice čokolade nema i nadamo se da će se globalna situacija na burzama kakaovca uskoro stabilizirati", rekli su nam iz Uprave Kandita.

Pročitajte više