Ova je zemunska pizzeria hit na TikToku. Posjetili smo je, evo dojmova

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu, a u nastavku saznajte gdje vas danas vodi.

DAN NAKON odličnog Rammsteinovog koncerta u beogradskom parku Ušće odlučili smo otići u Zemun i prije povratka u Hrvatsku posjetiti pizzeriju Bosiljak. To je jedna od pizzerija koje sam posjetio više puta, ali nisam do sada stigao napisati poseban osvrt koji zaslužuje.

>> Sredina pizze razmočena toliko da se raspada prije bi nam bila problem, no ne ovdje

Bosiljak je jedna od pizzerija koje su jako angažirane na društvenim mrežama i konstantno dijeli informacije i komunicira sa svojim gostima, a upravo to volim istaknuti kao ono što vrhunske pizzerije izdvaja od prosječnih.

@bosiljakpizzanapoletana Mortadela i pistaći😄🍕🙌🏻 #bosiljak #bosiljaknapolitana #bosiljakpizzerija #pizzeria #picerija #zemun #pizza #picamajstor #balkantiktok ♬ original sound - Bosiljak PizzaNapoletana

Prostor se malo promijenio od mojeg prošlog posjeta i sada je nešto veći, ali je zadržao isti koncept i atmosferu. Odmah po ulasku u pizzeriju pažnju privlači veliki Maradonin mural na zidu, kakav se viđa u mnogim napuljskim pizzerijama, a nedavno sam isti motiv vidio i u zagrebačkoj pizzeriji L'oro di Napoli.

Većina pizzerija koje se trude praviti napoletanske pizze voli negdje istaknuti i sliku legendarnog nogometaša koji u Napulju ima božanski status, a dobio je i svoj veliki mural u centru grada. Kad bilo kome u Italiji spomenete Napulj, prve će mu asocijacije biti napoletanska pizza, nogomet i Diego Armando Maradona.

Ajmo na hranu

Zauzeli smo stol odmah ispod spomenutog murala i naručili, naravno, točeno pivo Birra Moretti koje se baš dobro uklopilo u opisanu atmosferu. Iako je u ponudi i moja omiljena pizza s mortadelom, naručili smo Capricciosu i Calabrese. Calabrese je nešto teža pizza s popularnom ndujom kao glavnim sastojkom, a Capricciosa puno lakša s crnim maslinama i artičokama.

Budući da volim masline, pomalo sam bio tužan kad sam ih na Capricciosi dobio samo tri. Malo više crnih maslina učinilo bi ju još boljom, kako vizualno tako i okusom.

Bosiljak se trudi praviti kvalitetne moderne napoletane i to mu uistinu uspijeva. Ovu sam pizzeriju zapamtio po tijestu odlične teksture i finog okusa. Rubovi su uzdignuti i prozračni, a sredina tanka i mekana.

Sredina nije poput mekanih, prevlažnih i raskvašenih sredina kakve imaju tradicionalne napoletane, dovoljno je čvrsta da se kriška može presaviti i pojesti jednom rukom bez dodatnog pridržavanja, savijanja vrha i curenja nadjeva.

Uvijek dobri

Budući da smo bili nekoliko puta, mogu potvrditi kako je Bosiljak uspio u konzistentnosti, što je ponekad velik problem pizzerija koje prave napoletanski tip pizze. Tijesto za napoletanu prolazi dosta specifičan i dug proces predfermentacije i fermentacije, a priprema dosta ovisi o temperaturi prostora i vlažnosti zraka.

Baš zbog toga vam se može dogoditi da u istoj pizzeriji jednom dobijete pizzu savršene teksture i izgleda, a drugi put samo prosječnu ili lošu pizzu. Bosiljak nas do sada ni jednom nije razočarao, a tijesto je svaki put bilo savršeno.

U ponudi se nalazi dvadesetak pizza vrlo kvalitetnih i dobro složenih sastojaka u poprilično obilnim nadjevima, a cijene se kreću od 660 dinara (5.50 eura) do 1330 dinara (11 eura). Naše su pizze koštale osam i deset eura, a većina je cjenovno upravo u tom rasponu, od osam do deset eura.

Bosiljak zaslužuje sve pohvale i nadam se da će zadržati trenutnu kvalitetu i konzistentnost te da će nastaviti s dosadašnjim kvalitetnim angažmanom na društvenim mrežama.

Pizza pa knedlice

I mala zanimljivost za one koji osim pizze vole i slatko. Ako se zaputite u Zemun na dobru napoletansku pizzu u pizzeriju Bosiljak, samo pedesetak metara dalje u istoj ulici nalazi se i slastičarnica s finim Ferdinand knedlama.

I Bosiljak i Ferdinand knedle nalaze se u Bežanijskoj ulici, jednoj od najstarijih i najpoznatijih beogradskih, odnosno zemunskih ulica, koja je nastala prije 2000 godina, još u vrijeme Rimskog Carstva. Taj ću vikend proveden u Beogradu pamtiti po odličnom koncertu Rammsteina, odlasku u dvije vrhunske pizzerije i nekoliko kilograma tjelesne mase viška.

Pročitajte više