S raznih strana svijeta: Donosimo tri recepta za ljetna hit jela gotova u pola sata

Foto: Press

Kao i svake sezone, ljeti nas priroda daruje brojnim plodovima koje sunce potom neumorno puni vitaminima i sočnošću. Šarenilo i bogatstvo ljetnih polja, povrtnjaka i voćnjaka, boji tržnice i police supermarketa - te našu svakodnevicu čini veselijom. Ipak, ljeti smo navikli osloniti se na osvježavajuća jela poput salata i laganih juhica. Zbog vrućina sasvim je logično što više skratiti boravak u kuhinji pa tek navečer pripremiti bogatiji obrok. Više jedemo i vani, pogotovo na godišnjim odmorima ili grickam nešto usput na nekom od brojnih ljetnih festivala.

Sve to je u redu, no ovo ljeto obilježit će jedan posve drugačiji trend pristupa kuhanju i pitanje je trenutka kada će influenceri zasuti društvene mreže svojim prijedlozima. Ova sezona, naime, posebna je zbog svjetske manifestacije koju mnogi s nestrpljenjem iščekuju – Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, koje slave sport, ali i raznolikost i različitost. U domove uvode šarenilo i bogatstvo kultura svijeta te uvijek iznova podsjećaju na vrijednosti i postignuća – kako u sportu tako i u međuljudskim odnosima.

U staroj Grčkoj su za vrijeme Olimpijade prestajali svi ratovi i sukobi, a i danas nas ona uvijek iznova podsjeća na jedinstvo i zajedništvo cijeloga svijeta. I baš zato se ovoga ljeta okrećemo posebnostima kuhinja svijeta i pozivamo vas da nam se pridružite na sunčanom, gastronomskom putovanju, dijelite svoje recepte i fotografije te potaknete trend ljepote raznolikosti! Uostalom, ovo su i odlični prijedlozi za gledanje Igara u dobrom društvu, naravno, uz neizostavno navijanje.

P. S. Za pripremu jela prema ova tri recepta trebat će vam samo pola sata. Trik je u korištenju 100 % prirodnih Kotányi začinskih mješavina Quick & Easy bez aditiva i konzervansa.

RECEPT: Juha s kokosom, piletinom i povrćem (Japan, Kina)

Sastojci za 6 porcija:

  • 1,2 litre vode
  • ½ žličice Kotányi kuhinjske soli
  • 400 g pilećih prsa
  • ½ vrećice Kotányi Quick & Easy mješavine začina za variva
  • 1 glavica brokule
  • 4 mrkve
  • 100 g shiitake gljiva
  • 2 žlice sezamovog ulja
  • 250 ml gustog kokosovog mlijeka
  • 150 g ramen noodlesa

Priprema

  1. U lonac ulijte 1,5 l vode i dodajte ½ žličice soli. Ostavite da zakipi i dodajte piletinu. Ubacite Quick & Easy začin za variva, poklopite lonac na pola i ostavite da se kuha 15 minuta.
  2. Za to vrijeme brokulu natrgajte na cvjetiće i operite. Mrkvu ogulite i narežite na kolutiće. Gljive nasjeckajte na ploške. Zagrijte tavu, dodajte ulje i gljive te ih kratko sotirajte.
  3. U lonac dodajte mrkvu i kuhajte 5 minuta. Ubacite kokosovo mlijeko, brokulu i gljive i kuhajte još 3 minute. Na kraju dodajte noodle, promiješajte i maknite s vatre.
  4. Poslužite uz sezam.

RECEPT: Shakshuka s batatom i kobasicama (Sjeverna Afrika i Bliski istok)

Sastojci za 4 porcije:

Priprema:

  1. Luk nasjeckajte na kockice. Batat ogulite i nasjeckajte na kockice 1 x 1 cm. Kobasice nasjeckajte na kolutiće.
  2. U dubljoj tavi zagrijte ulje i dodajte luk. Pržite ga na srednje jakoj vatri 3 minute. Dodajte batat i kobasice i nastavite pržiti 5 minuta uz miješanje. Dodajte Quick & Easy začin za povrće i rajčicu te promiješajte. Poklopite, smanjite vatru i kuhajte 15 minuta.
  3. Pojačajte vatru na srednje jaku i u umaku s kuhačom napravite udubinu u koju oprezno razbijte jaja. Poklopite tavu te kuhajte 5 minuta. Maknite s vatre, posipajte ukiseljenim lukom i korijanderom te servirajte uz tostirani kruh.

RECEPT: Cezar wrap s piletinom (Europski Mediteran)

  • Sastojci za 4 porcije:
  • 4 tortilje
  • 600 g pilećih prsa
  • 1 žlica Kotányi Quick & Easy mješavine začina za piletinu
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 rajčice
  • 8 lista zelene salate
  • 150 g grčkog jogurta
  • 2 žlice majoneze
  • 1 žličica Dijon senfa
  • Korica i sok ½ limuna
  • 4 žlice parmezana, naribanog
  • 1 češanj češnjaka
  • Sol i papar, po ukusu

Priprema:

  1. Pileći file narežite na trakice. Začinite ga Quick & Easy začinom za piletinu i promiješajte.
  2. Zagrijte tavu, dodajte ulje i piletinu. Pecite 2 minute sa svake strane na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru, poklopite tavu i pecite još 5 minuta sa svake strane. Skinite poklopac, pojačajte vatru i pustite kratko da se meso zapeče. Prebacite na tanjur.
  3. Rajčicu i salatu operite. Rajčicu narežite na ploške. Češnjak očistite i sitno nasjeckajte. U zdjelici sjedinite jogurt, majonezu, senf, sok i koricu limuna, 2 žlice parmezana, češnjak, sol i papar.
  4. Tortilju kratko zagrijte, maknite s vatre i stavite 2 lista salate. Dodajte piletinu, 2-3 ploške rajčice, 1 žličicu parmezana i 2 žlice umaka. Preklopite rubove i čvrsto zarolajte. Ponovite s ostatkom tortilja i nadjeva. Vratite kratko na tavu na jaku vatru kako bi se zapekle i poslužite.

Ostale besplatne recepte za jela gotova u svega 30 minuta preuzmite na poveznici.

Pročitajte više