Slatkoća uživanja u Lavazza espressu na svakom koraku

Foto: Ischia; Branka Komazec

Dolce far niente ili slatkoća življenja da se ne radi ništa popularna je talijanska fraza koja opisuje lagodan način života u Italiji. Ili barem trenutak, jer trava je uvijek zelenija u tuđem dvorištu. Vjerujemo ipak da Talijani znaju uživati u životu, a i sami su si stvorili vrhunske delicije koje ostatak svijeta vješto imitira.

Talijanski espresso, jedan od hedonističkih proizvoda iz talijanskog okrilja, osvojio je cijeli svijet i dani bez njega postaju nam nezamislivi. Svijet espresso kave se toliko razvio da je pravi talijanski espresso danas dostupan osim u kafićima, i u uredima i domovima, a kao coffee to go gdje god se nalazili. Također, brojni su proizvođači, odnosno pržioničari kave postali prepoznatljivi u svijetu espressa pa danas svaki barista nadaleko prepoznaje zamamne okuse i arome koji poznati espresso pruža. Kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Hrvatski temperament lako je prilagodljiv užicima kojih su Talijani začetnici, a našim Hrvatima to olakšava život u susjednoj državi. No, Talijanima omiljena Lavazza kava globalno je popularna i onoga tko ju je odabrao za svog suputnika, ona ne razočarava.

Talijanska svakodnevica uz autentični espresso

Branka Komazec, rođena Zagrepčanka, već više od 20 godina živi na jugu Italije. Svjetla metropole zamijenila je mirnim i ugodnim životom na predivnom vulkanskom otoku Ischiji kod Napulja. Lako se uklopila u mirniji život na otoku, pravom malom raju na Zemlji, gdje danas posebno drži do uživanja u sitnim radostima poput ispijanja espressa.

"Kako bi mi život bio lakši i kako bi prijelaz iz jednog načina života u drugi bio jednostavniji, prihvatila sam talijansku kulturu i običaje. Nije uopće bilo teško jer talijanski dizajn, kuhinju, savršeni espresso, zaista volim. Ispijanje kave mi uopće ne predstavlja problem, nego u tome uživam. Način i običaji ispijanja kave i druženja uz kavu ovdje su malo drugačiji nego u Hrvatskoj. Talijani istinski drže do espressa; ja sam osobno ljubitelj Lavazza kave, no ovdje su malo popularniji južnjački brendovi. Ipak, uvijek se snađem za svoje omiljene Lavazza okuse", opisuje Branka svoj ritual ispijanja kave na talijanskoj Ischiji.

Foto: Branka Komazec

"Kada dođem u posjet obitelji u Hrvatsku, po pitanju kave ništa se ne mijenja. Za kućnu upotrebu uvijek mi je dostupna Lavazza kava. I suprug Gioacchino uživa u Lavazza kavi te pri dolasku u Hrvatsku naručimo u Lovin svijetu kave sve što nam je potrebno, uvijek se razveselimo i nekim novitetom, a Lavazza nam je već idući dan na kućnom pragu. Jednim klikom sve riješim", pohvalila je Branka malu zagrebačku tvrtku koja se bavi distribucijom kave, primarno upravo Lavazza kave.

Sunce, more, ćakulica i šalica Lavazze - savršena kombinacija

Još jedna Hrvatica koja živi u susjednoj Italiji tamo živi malo drugačiji život. Radom na privatnoj talijanskoj jahti u 15 godina postalo joj je dostupno više manje sve od talijanskih delicija. Lana Fruhwirth Oddone svoj omiljeni jutarnji ritual ne propušta, najdraža Lavazza šalica kave ujutro joj je najbolji prijatelj. 

"Suprug Fabrizio i ja većinu godine plovimo, no kada smo u Italiji boravimo uglavnom u pokrajini Piemont. Tamo je Lavazza definitivno kava broj jedan, a ja je obožavam i uživam u svakom gutljaju tih divnih okusa", govori Lana.
S druge strane, kada navrati u Hrvatsku i Lana svoju Lavazza kavu nabavlja bez poteškoća - u Lovin svijetu kave. U rodnom Zadru uživa dijeliti Lavazza trenutke s prijateljicom ispijajući omiljeni napitak na suncu uz more kada god vrijeme to dopušta. 

"Ćakulica s prijateljicom na suncu i uz more je ono što mi najviše nedostaje kada sam u inozemstvu. Kako i prijateljica Azra živi u inozemstvu, ovi rijetki trenuci kada se uhvatimo u Zadru su mi dragocjeni. Red priče, red smijeha, barem jedna šalica Lavazza kave i život postaje fantazija u trenu. Ni kod kuće se ne odvajam od Lavazze - naručim Lavazzine Nespresso kompatibilne kapsule u Lovinu i sljedeći dan već uživam u njima. Vidjela sam da postoje neki novi okusi pa ću ih prvom prilikom naručiti, znam da su ubrzo kod mene", nostalgično opisuje Lana svoje slobodne zadarske trenutke.

Foto: Lana Fruhwirth Oddone

Iako je Italija daleko ispred Hrvatske po kulturi ispijanja espresso kave, ima i Lijepa Naša svojih svijetlih trenutaka. Sve više se razvijamo, učimo o espresso svijetu, o pripremi božanstvenog espressa, prepoznajemo okuse i arome i pomalo klasično kuhanje turske kave zamjenjujemo modernim caffe aparatima koji pripremaju savršeni kremasti espresso. Tvrtka Lovin iz Zagreba, osim espresso kave, u asortimanu ima i aparate za espresso za urede i domove, ali i profesionalnu ugostiteljsku opremu i dodatni materijal. Opremate li svoje ugostiteljske objekte ili želite u svakom radnom i slobodnom trenutku uživati u očaravajućim okusima espresso kave, zaputite se u Lovin svijet kave i odaberite najbolje od svijeta kave za sebe, jer to i zaslužujete.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.