Mačke i grebanje tijekom igre: Kako spriječiti takvo ponašanje?

Foto: weheartit

U JEDNOM trenutku je igra pod kontrolom, već u sljedećem, vaša mačka pušta kandže, napada i grize vaše ruke... Igra s  ljubimcem može biti vrlo zabavna, ali nije zabavno kada mačka u igri počne grebati i gristi. Saznajte kako promijeniti neželjeno ponašanje.

 
Ovo je zapravo vrlo često i normalno ponašanje, jer mačke su predatori! Iako ste ju dobro nahranili, instinkt za lovom se nije ugasio. Naime, za mačke je potpuno normalno da vježbaju svoje lovačke vještine, a to podrazumijeva i grebanje. Zato je važno da joj osigurate alternativu, kako ne bi vježbala na vama.
 
Mnogi vlasnici često u tim trenucima pokušavaju izvući ruke iz njezinih kandži, ali to zapravo potiče neželjeno ponašanje.
 
Rješenje je zapravo jednostavno: ne koristite se rukama u igri s mačkom, već preusmjerite igru na plišane i pokretljive igračke. Na taj način, mačka će se igrati na način koji je sasvim prirodan, a vi ćete biti pošteđeni ogrebotina i ožiljaka.
 
Također, ako se mačka previše uzbudi i počne vas grebati, smirite igru. Ne nastavljajte, dok se mačka ne smiri. Ako vas počne ponovno grebati i gristi, viknite "joj", prekinite igru, udaljite se i ignorirajte ljubimca. Prekidanje igre je zapravo moćna kazna.
 
Ako se agresivnost nastavi, razgovarajte s vašim veterinarom.
 
 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.