Zdravi dodatci ptičjoj prehrani

Foto: Shutterstock

AKO imate pticu kao kućnog ljubimca, važno je da joj osigurate uravnoteženu prehranu. Mješavina sjemenki izvrsna je osnova ptičje prehrane, ali blagodati za pticu dolaze iz raznolike prehrane, od hranjivih tvari do uživanja u novim okusima, bojama i svježoj hrani.

 
Kada hranite pticu voćem i povrćem, uvijek dajite sirovo. Kuhanjem nestaju hranjive tvari koje koriste vašem pernatom prijatelju. 
 
Neke ptice koje od uvijek jedu samo sjemenke i gotovu mješavinu hrane, neće odmah biti zainteresirane za svježu hranu. Kada ptici nudite svježu hranu, svakako joj uz nju ponudite i njenu uobičajenu prehranu, kako bi spriječili mogući gubitak težine ili bolest.
 
Ptici dajite raznoliko voće i povrće. Od povrća posebno vole salatu, mahunu, kukuruz, cvjetaču, brokulu, mrkvu i peršin, a od voća jabuke, banane, dinju, mango, bobičasto voće, grožđe i ananas.
 
Neke vrste ptica mogu jesti i "ljudsku" hranu, primjerice nemasni jogurt, pahuljice bez šećera ili proteine kao što su malo nasjeckane puretine ili piletine.
 
Mahunarke su izvrsne za pticu jer su bogate proteinima, ali ih uvijek prije skuhajte, jer sirove mogu biti otrovne za pticu.
 
Alfa alfa klice čine izvrsnu ptičju hranu, ali pazite da su dobro oprane i kupljene u trgovini kako bi bili sigurni da nema tragova pesticida na njima. Dajite im i orašasto voće koje ptice obožavaju, ali pazite da im to ne bude jedina hrana jer debljaju. Obične kokice, integralna tjestenina i kruh od cjelovitih žitarica zaokružit će prehranu vaše ptice.
 
Ptici nikada ne dajite sjemenke jabuke, avokado, kofein, čokoladu, rabarbaru, alkohol, gljive, luk i previše soli, jer su to sve stvari koje će naškoditi vašoj ptici. 
 
Pridržavajte se ovih pravila i zapamtite, svaka svježa hrana koja je zdrava za čovjeka, u većini slučajeva dobra je i za vašu pticu. Omogućite joj raznoliku prehranu kako bi bila zdrava i vesela.  
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.