Mačja hrana je opasna za pse. Evo zašto je ne smiju jesti

Foto: Shuterstock

PSI i mačke su vrlo različite životinje s posebnim prehrambenim potrebama, što znači da im nije preporučljivo dijeliti hranu. Iako se može činiti zgodno pustiti psa da pojede mačju hranu, to može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Na prvi pogled, hrana za mačke možda izgleda primamljivo za vašeg psa jer je bogata proteinima i mastima, što psi često vole. Međutim, nutritivne vrijednosti koje su ključne za zdravlje mačaka nisu optimalne za pse i mogu biti štetne.

Jedan od glavnih razloga zašto psi ne bi smjeli jesti mačju hranu upravo je razlika u njihovim prehrambenim potrebama. Mačke su striktni mesojedi, što znači da im je potrebna prehrana bogata mesnim proteinima.

Psi su, s druge strane, svejedi i potrebna im je uravnotežena prehrana koja uključuje proteine, ali i ugljikohidrate, vlakna i masnoće. Mačja hrana sadrži previše proteina i masti za pse što može dovesti do gastrointestinalnih problema poput proljeva i povraćanja, a dugoročno može izazvati pankreatitis, ozbiljno stanje koje zahtijeva veterinarsku intervenciju.

Osim toga, mačja hrana često sadrži određene vitamine i minerale u količinama koje su prilagođene mačkama, ali ne i psima. Primjerice, mačkama je potreban taurin, aminokiselina koju one ne mogu same proizvesti, dok psi to mogu.

Prekomjerni unos takvih specifičnih dodataka u mačjoj hrani može poremetiti nutritivnu ravnotežu kod pasa te negativno utjecati na njihovo zdravlje.

Navika jedenja mačje hrane može postati dugoročni problem. Psi koji redovito jedu hranu za mačke, mogu početi odbijati svoju hranu, što vodi do nepravilne prehrane. Iako vam se može činiti da pomažete svom ljubimcu dopuštajući mu da jede ono što voli, najbolje je držati se hrane prilagođene njegovim potrebama kako biste osigurali dug i zdrav život.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.