Ovo su bitne razlike između terapijskih pasa i pasa pomagača

Foto: Shutterstock

I terapijski psi i psi pomagači igraju ključne uloge u podršci ljudima, ali njihove uloge, treninzi i svrhe razlikuju se na nekoliko načina. Ovo su glavne razlike između njih.

Terapijski pas

Terapijski psi su trenirani da pružaju emocionalnu podršku i utjehu ljudima u različitim okruženjima, kao što su bolnice, starački domovi, škole i centri za rehabilitaciju. Njihova je glavna svrha pružiti utjehu, smanjiti stres i poboljšati opće dobro ljudi koje posjećuju.

Psi pomagači

Psi pomagači su specifično obučeni da obavljaju zadatke koji pomažu osobi s određenim tjelesnim, emocionalnim ili mentalnim invaliditetom. Njihove uloge mogu uključivati vođenje slijepih osoba, upozoravanje na epileptičke napade, otvaranje vrata, donošenje predmeta ili pružanje podrške osobama s posttraumatskim stresnim poremećajem - PTSP.

Trening

Terapijski psi prolaze osnovnu obuku kako bi bili poslušni, prijateljski raspoloženi i mirni u različitim situacijama. Njihova obuka nije toliko rigorozna kao kod pasa pomagača, ali se od njih očekuje da budu dobro socijalizirani i sposobni podnijeti različite ljude i situacije.

Psi-pomagači prolaze opsežnu i specifičnu obuku koja traje mjesecima, pa čak i godinama. Oni su obučeni za obavljanje složenih zadataka prilagođenih potrebama njihova vlasnika. Ova obuka uključuje specifične vještine, poput prepoznavanja znakova opasnosti, upravljanja mobilnošću ili prepoznavanja emocionalnih stanja vlasnika.

Pristup javnim mjestima

Terapijski psi obično nemaju pristup svim javnim mjestima. Njihova je prisutnost obično ograničena na mjesta na kojima im je dozvoljen ulaz, poput bolnica ili škola, i obično su pod nadzorom svog vodiča.

Psi-pomagači imaju pravno zagarantiran pristup gotovo svim javnim mjestima, uključujući trgovine, restorane, avione i druga mjesta gdje kućni ljubimci obično nisu dozvoljeni. Ovo je zbog toga što su psi-pomagači neophodni za svakodnevno funkcioniranje osobe s invaliditetom.

Veza s vlasnikom

Terapijski psi obično nisu vezani za jednu osobu. Rade s različitim ljudima tijekom svojih posjeta, a njihovi vlasnici ih vode na specifične zadatke ili posjete.

Psi pomagači najčešće su u vlasništvu jedne osobe s kojom žive i s kojom su izgradili snažnu vezu. Njihova je uloga pružati kontinuiranu pomoć toj osobi i biti uz nju u svakodnevnim situacijama.

Dok terapijski psi donose utjehu i emocionalnu podršku mnogima, psi pomagači pružaju specifičnu svakodnevnu pomoć osobi kojoj su dodijeljeni. Oba tipa pasa imaju važnu ulogu u društvu, ali njihove funkcije i odgovornosti znatno se razlikuju.

Važna napomena je da niti jednog od tih pasa ne smijete maziti bez dozvolje vlasnika, jer ti psi stalno rade i dekoncetracijom bi mogli pogriješiti i zakasniti sa reakcijom u kojoj pomažu svom vlasniku. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.