Parvoviroza je opasna i teško izlječiva bolest kod pasa. Evo što trebate znati

Foto: Shutterstock

GOTOVO da nema vlasnika psa koji nije čuo za termin parvo ili parvovirus. Srećom, velika većina samo je čula za tu opaku bolest koja je iznimno pogubna za mlade pse. Zahvaljujući pravovremenoj i redovitoj vakcinaciji, rizik od bolesti se smanjuje.

Unazad nekoliko godina povećao se broj oboljelih pasa. Uzroka tome ima nekoliko: od povećanog broja napuštenih pasa koji su uskraćeni za primarnu veterinarsku skrb, prenapučenih skloništa za napuštene pse, neznanja vlasnika i zanemarivanja osnovnih cijepljenja, do ponekad loše odrađenog rasporeda cijepljenja. Uglavnom, parvo je veliki problem i predstavlja prijetnju svakom psu, posebice štenetu.

Parvoviroza pasa, kako i samo ime kaže, bolest je uzrokovana virusom koji, poput većine virusa, ima sposobnost mutiranja. Stoga postoji nekoliko sojeva virusa, što ga čini posebno opasnim jer uvijek postoji mogućnost da pas oboli od nekog soja protiv kojeg nije cijepljen.

Najčešće obolijevaju mlade životinje koje nisu cijepljene. Vrijeme od trenutka kada se životinja zarazi virusom do pojave prvih znakova bolesti najčešće iznosi od 2 do 7 dana, iako može potrajati i do 14 dana.

Bolest počinje naglo: životinja je bezvoljna, odbija hranu i vodu, povraća. Vrlo često se javlja proljev koji ubrzo može postati krvav, specifičnog mirisa, tako da postoji i uzrečica da parvo možete i namirisati. Sve je to popraćeno visokom temperaturom.

Izuzetno je važno napomenuti da je parvo bolest koja jako brzo napreduje, smrtnost je jako velika, a uspješnost liječenja uvelike ovisi o pravovremenom odlasku veterinaru i što ranijem početku liječenja. Ako kod svog psa, a posebice šteneta, primijetite navedene simptome ili samo neki od njih, nemojte gubiti vrijeme već se odmah uputite veterinaru.

Od parva mogu oboljeti i odrasli psi te cijepljeni psi, koji najčešće obole od asimptomatskog oblika koji može proći nezapaženo. 

Foto: Unsplash

Virus je izuzetno otporan u vanjskoj sredini i posebice za hladnijeg vremena može preživjeti i do sedam mjeseci, no prisutan je kroz cijelu godinu. Kako zaraženi pas izbacuje ogromne količine virusa u izmetu, a virus dugo preživljava, nemoguće je posve iskorijeniti bolest.

Parvovirus je specifična pseća bolest i ne može se prenijeti na ljude, niti na ljubimce drugih vrsta. Parvovirus možete donijeti kući na cipelama, rukama, pa čak i automobilskim gumama. Ne prenosi se zrakom. Zbog toga vaš pas ili štene može oboljeti čak i ako nikada ne napusti dvorište.

@jamienoemiii Replying to @bern_andrea Nube’s first symptoms #fyp #fypシ #foryou #xyzbca #parati #QuakerPregrain #parvo #parvovirus #parvopuppy #parvosymptoms #parvopuppysurvivors #recovery #deadlydisease #puppy #puppytiktok #dog #dogsoftiktok #pet #petsoftiktok #cachorro #cachorrosdotiktok #perro #perrostiktokers #nube #frenchie #frenchiesoftiktok #frenchbulldog #frenchbulldogpuppy #bulldogfrances #dogmom #doglover #sad #sick ♬ Tell Me Why I'm Waiting - Timmies/Shiloh

Ako je vaš pas pozitivan na parvo, izolirajte ga od svih drugih pasa barem mjesec dana nakon potpunog oporavka. Sve posude za hranu i vodu čistite otopinom varikine ili drugim jačim dezinficijensom te operite prostirku na kojoj pas spava na visokoj temperaturi. Dezinficirajte sve druge površine na kojima je pas boravio, bacite igračke i žvakalice koje je zaraženo štene imalo i provjerite s veterinarom trebaju li vaši drugi psi docjepljivanje.

Ako imate samo jednog psa koji je obolio od parva i razmišljate o tome da nabavite još jednog ljubimca, zamolite veterinara da vam provjeri titar antitijela na parvo kako biste bili sigurni da pas ima dobar imunitet i da se ni on ne bi zarazio. Ono što je najbitnije, jest redovito cijepljenje psa protiv zaraznih bolesti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.