Najmanjoj lastavici u Hrvatskoj prijeti izumiranje

Foto: WWF Adria

BREGUNICA je jedna od najugroženijih vrsta ptica koja u Hrvatskoj. Kao takva proglašena je "hrvatskom pticom 2016. godine", ujedno i ambasadoricom rijeke Drave na čijim obalama živi oko 50% hrvatske populacije bregunica.

Odlučila je to organizacija WWF u suradnji s nevladinim udrugama Prirodoslovno društvo Drava, Zeleni Osijek, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Baobab, ZEUS i Matis rafting klub.

Veličine od oko 12 cm i težine samo 14 grama bregunica (Riparia riparia) je najmanja europska lastavica. To je vrlo društvena vrsta, koja se gnijezdi u kolonijama. Gnijezda obično izgrade u prirodnim, okomitim, pjeskovitim obalama rijeka.

Kada se u travnju vraćaju iz Afrike na Dravu, počinju kopati oko 70 cm duboke rupe u strme obale rijeke. Bregunice se hrane malim, letećim kukcima, npr. komarcima, i jedna obitelj može ih pojesti i do 10.000 na dan, čime čine veliku uslugu ljudima i drugim životinjama, naročito stoci.

U priopćenju za medije piše kako stručnjaci za ptice procjenjuju kako je na području Hrvatske 80-ih godina 20. stoljeća živjelo više od 30 tisuća parova bregunica, dok se danas taj broj kreće između pet i osam tisuća parova.

Dramatičan pad uzrokovan je uništenjem njihovih staništa, uglavnom zbog regulacije rijeka kao i zbog isušivanja vlažnih i močvarnih područja, te korištenja pesticida, koji ubijaju kukce, njihov glavni izvor hrane.

"Ako se negativni trend nastavi, bojimo se da ćemo u sljedećih nekoliko godina izgubiti tu pticu koja je nekad bila vrlo česta na Dravi“, smatra Ivan Darko Grlica, hrvatski stručnjak za bregunice iz udruge Prirodoslovno društvo Drava, koji populaciju ove vrste ptice prati više od 10 godina.

No, situacija još nije izgubljena i postoje mogućnosti za očuvanje ptice. Posljednja preostala mjesta za gniježđenje moraju biti očuvana i zaštićena, a potrebno je i zaustaviti regulacije i korištenje pesticida duž riječnog koridora rijeke Drave.