Šampon za pse se ne smije koristiti na mačkama. Evo zašto

Foto: Pexels

Mačke su poznate po svojoj sposobnosti da se same čiste, no ponekad im ipak treba mala pomoć, posebno nakon što se uvaljaju u nešto prljavo. Možda ćete biti u iskušenju da posegnete za šamponom vašeg psa kako biste okupali svoju mačku, ali to nikako nije dobra ideja. Korištenje psećeg šampona na mački može naštetiti njihovoj koži i zdravlju na nekoliko načina.

Psi i mačke imaju različite pH razine kože. Dok je pseća koža više alkalna, s pH oko 7.52, mačja koža je kiselija, s pH oko 6.43. Korištenje šampona za pse na mački može poremetiti prirodnu kiselost njene kože, što može dovesti do suhoće, iritacije i povećane sklonosti infekcijama.

Pseći šamponi često sadrže sastojke koji su sigurni za pse, ali mogu biti opasni za mačke. Na primjer, permetrin, koji se često koristi u šamponima protiv buha za pse, može biti smrtonosan za mačke. Također, šamponi s uljem čajevca ili citrusnim uljima mogu izazvati ozbiljne iritacije kože ili čak respiratorne probleme kod mačaka.

Što odabrati?

Ako nemate specifičan šampon za mačke, postoje sigurnije alternative.

  • Baby šampon: Delikatna formula bez mirisa može poslužiti u nuždi, ali treba ga koristiti štedljivo.
  • Kastilni sapun: Prirodni sapun od biljnih ulja, bez dodataka, može biti blag prema mačjoj koži.
  • Soda bikarbona: Prirodno dezodorira i čisti mačje krzno bez iritacija.
  • Vlažne maramice za ljubimce: Praktične za brzo čišćenje prljavih šapa ili krzna.

Zapamtite, mačke su osjetljive, pa je najbolje uvijek koristiti proizvode namijenjene upravo njima. Korištenje neprikladnih šampona može uzrokovati više štete nego koristi, stoga odaberite sigurne opcije za vaše ljubimce.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.