Zašto se psi vole maziti po trbuhu, a mačke ne?

Foto: Unisplash

Kvalitetno vrijeme provedeno s ljubimcem znači da će u nekom trenutku doći do češkanja po trbuhu. Međutim, dok će pas uživati u toj interakciji, mačka će vas vjerojatno ogrebati. Odgovor na pitanje zašto je to tako malo je kompliciraniji i uključuje psihološke, fizičke i neurološke razloge.

Zašto se psi toliko vole maziti po trbuhu?  

Ne samo da se osjećaju odlično, već ti pokreti oponašaju važnu socijalizaciju između pasa. Kada se psi igraju, oni traže učestalu fizičku interakciju s drugim psima, a osobito s ljudima, koji su dio njihovog čopora. Osim toga, maženje po trbuhu ima i neurološki učinak. Psi imaju posebne neurone u mozgu koji se "pale" kada se stimulira folikul dlake, a koji im pruža iznimno ugodan osjećaj tijekom maženja trbuha.

Češkanje psa po trbuhu može fizički utjecati na psa i smiriti ga jer se tijekom te radnje smanjuje krvni tlak i otkucaji srca. Također, ova aktivnost djeluje dvosmjerno i donosi povlastice i za čovjeka. Ljudi koji imaju problema s povišenim tlakom mogu osjetiti olakšanje, navodi How Stuff Works. Osim toga, tijekom maženja psa po trbuhu, kada vam se pogledi susretnu, možete dobiti priljev oksitocina – istoga onog hormona koji stvara emotivnu povezanost između majke i djeteta.

Kako znati želi li pas da ga mazite po trbuhu?

Provjerite držanje psa. Je li opušten? Prihvaća li da ga mazite po glavi i češkate iza ušiju? Započnite maženje po glavi i otkrit ćete je li opušten i želi li se maziti. Ako je pas anksiozan, to se može pokazati pokornim, a ne radosnim okretanjem na trbuh. Tada nije dobra ideja da ga mazite po trbuhu jer to može pojačati nelagodan osjećaj koji proživljava.

Iako se većina pasmina voli maziti po trbuhu, postoje rase koje ne vole izlagati trbuh i nije im taj položaj ranjivosti najomiljeniji. Zato pustite psa da vodi priču.

I to nas dovodi do mačaka. Tajanstvene i mekane s oštrim kandžama i zubima, mačke su vrlo odlučne same raditi svoj put kroz život, a to bi moglo značiti (a i ne mora) da će vam dopustiti da ih češkate po trbuhu.

Vole li se mačke ili ne vole maziti po trbuhu?

Za početak, osjetljivi folikuli dlake na mačjem trbuhu vrlo se lako mogu pretjerano stimulirati. Ovo može biti jedno od objašnjenja zašto vam mačka dopusti da joj mazite trbuh, a već sljedećeg vas trenutka iznenada ugrize i ogrebe vam ruku. Izgleda pomalo nerazumljivo što vas je uopće pustila ako će vam se već sljedeće sekunde osvetiti. Međutim, ne osvećuje se, to je njen način da vam kaže – dosta, ja to ne želim.

Kako su mačke zapravo veliki predatori u malim tijelima, one ne žele biti dugo u položaju s izloženim trbuhom, u kojem su svi njihovi vitalni organi "na otvorenom" samo nekoliko centimetara ispod mekanog krzna. Doticanje ovoga osjetljivog mjesta, posebno kada je mačka opuštena na leđima, može pokrenuti njen obrambeni sustav koji uključuje zube i kandže.

Međutim, neki vlasnici tvrde da njihove mačke obožavaju češkanje po trbuhu, što nam ništa ne pomaže da ih bolje razumijemo, već mačke dodatno čini enigmatičnim životinjama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.