Zašto su psi toliko opsjednuti cipelama? Evo razloga

Foto: Shutterstock

JESTE li ikada primijetili kako vaš pas jednostavno ne može odoljeti iskušenju da ugrabi vaš omiljeni par cipela i odnese ih u svoj "tajni" kutak? Ako je odgovor da, niste sami. Ovo je univerzalni problem vlasnika pasa, a razlozi iza tog misterioznog ponašanja zapravo su prilično zanimljivi.

Miris cipela podsjeća na vas

Psi imaju izuzetno razvijen osjet njuha, a vaše cipele su prava poslastica za njihov nos! Iako nama cipele možda ne mirišu najugodnije, one za vašeg psa nose vaš miris što mu daje osjećaj sigurnosti i bliskosti s vama.

Dosada

Psi, posebno štenci, često koriste zube kao alat za istraživanje svijeta oko sebe. Ako im je dosadno ili nemaju dovoljno igračaka, vaše cipele postaju savršen "plijen" za grickanje.

Foto: Unsplash

Razvijanje lovačkih nstinkta

Vaš pas možda misli da je u divljini i razvija svoje lovne vještine. Cipele postaju njegov "plijen", a on ih ponosno odnosi kao trofej u svoju "jazbinu".

Igra povezivanja

Mnogi psi vole donositi predmete svojim vlasnicima kao način igre i povezivanja. Dakle, kada vaš pas donese cipelu, možda vas samo želi uključiti u svoju malu avanturu.

Pažnja

Ako primijeti da reagirate kad ukrade cipelu (čak i ako je ta reakcija "Ne, ne!"), vaš pas to može shvatiti kao uspješan način privlačenja vaše pažnje. Na kraju krajeva, pas jednostavno želi biti u centru pažnje!

Kako riješiti problem?

Ako želite sačuvati svoje cipele, najbolje rješenje je osigurati psu dovoljno igračaka i svakodnevnu fizičku aktivnost. Također, držanje cipela van dosega ili upotreba sprejeva s neugodnim okusom, ali sigurnih za kućne ljubimce, može pomoći u odvraćanju od ovog ponašanja.

Na kraju, bez obzira koliko frustrirajuće može biti gledati kako vaš pas odnosi još jedan par cipela, važno je sjetiti se da su te slatke kuglice krzna vođene ljubavlju prema vama i prirodnim instinktima. Dakle, sljedeći put kad vidite da vam je pas uzeo cipelu, možda je vrijeme da mu date igračku... i veliki zagrljaj!

A možete nabaviti psu i posebnu cipelu za žvakanje. Postoje posebne igračke dizajnirane baš za pse koji vole grickati obuću. Tko zna, možda će to spasiti vaš omiljeni par cipela. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.