Zbog čega mačke grizu? Ne radi se uvijek o iskazivanju ljubavi

Screenshot: YouTube

VRLO je važno razlikovati lagane mačje ugrize od agresivnih jer se radi o dva potpuno različita fenomena. Lagani mačji ugrizi ne bole i mačje zube tada jedva osjetite na svojoj koži. No ako vas mačka zagrize toliko jako da vam njeni zubi prodru kroz kožu, to znači da je vjerojatno prestrašena, da brani svoj teritorij ili da brani sebe.

"Ako mazite mačku, a ona vas prvo počne lizati pa lagano gristi, nema potrebe da se brinete. Obično se radi o igri", objasnila je veterinarka Wailani Sung iz San Francisca za PetMD.

S njom se složila i dr. Liz Stelow, koja je dodala da ako drugi znakovi agresije, poput šištanja, režanja i pokazivanja pandži, ne postoje, tada se vjerojatno samo radi o tzv. ljubavnom ugrizu.

"Govor mačjeg tijela obično je prilično opušten, iako mačka može postati malo napeta neposredno prije ugriza", rekla je dr. Stelow.

"Ljubavni ugriz zapravo i nije najbolja riječ. Ne postoji dovoljno istraživanja koja bi dala odgovor na pitanje zbog čega mačke to čine. Većina zaključaka izvodi se iz nagađanja, ali to uglavnom nije znak naklonosti, nego signal da je mačka gotova s ​​interakcijom, odnosno da joj se više ne da maziti. Ako se maženje nastavi, mačka može ugristi."

Stelow je dodala i da ponekad mačka slučajno ugrize, bez namjere da vam nešto poruči ili naudi. Zbog toga je, kaže, vrlo važno dobro poznavati govor tijela vaše ljubimice.

"Nikada nemojte negativno reagirati na ugriz jer mačka tada može postati još agresivnija. U slučaju da vas jako ugrize, operite ranu i posjetite liječnika. Pripazite na znakove nelagode, poput ušiju pomaknutih u stranu ili trzajućeg repa, i prestanite maziti mačku ako primijetite da joj to ne odgovara", zaključili su veterinari.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.