11 svakodnevnih stvari koje astronauti u svemiru ne mogu raditi

Screenshot: YouTube

NEKE stvari koje svakodnevno radimo astronautima u svemiru nikako ne bi uspjele. Plakanje, ispijanje omiljenog alkoholnog pića i pisanje kemijskom olovkom samo su neke od njih, a Reader's Digest izdvojio je 11 najzanimljivijih.

Ne mogu plakati

Zamislite da ste u svemiru zadnjih 100 zemaljskih dana i upravo ste razgovarali sa svojom suprugom koja je rodila - kao što se dogodilo astronautu Randyju Bresniku dok je bio u orbiti oko Zemlje. Kada biste pustili suzu, ona se ne bi otkotrljala niz lice kao dok plačete na Zemlji, već bi se ispod vašeg oka formirala želatinozna grudica, objašnjava astronaut Chris Hadfield.

Ne mogu se normalno otuširati

Voda je skupa i jako "teška" izvan Zemljinog gravitacijskog polja, objašnjava David Donovan, doktor fizike na Sveučilištu Sjeverni Michigan. "Dnevno kupanje je nova stvar u svijetu. U prošlosti ljudi to nisu radili", dodaje. Ipak, kad trebaju, astronauti peru kosu pomoću paketića tople vode koju kroz cjevčicu nanesu na kosu od vlasišta prema vrhovima, a potom suhim šamponom koji se ne ispire očiste svu prljavštinu.

Ne mogu ići na zahod na isti način kao i na Zemlji

"Astronauti se moraju zavezati u zahod kako bi osigurali da sve završi na pravom mjestu. U protivnom se odvija urnebesno sramotan scenarij: astronaute proganja plutajući ljudski izmet koji je promašio toalet", kaže Donovan.

Ne mogu konzumirati određenu hranu i pića

"Radi se uglavnom o nekim osnovnim namirnicama. Kruh, sol, papar, svježe mlijeko i sladoled zabranjeni su u svemiru jer se lako mogu smrviti i nanijeti štetu ako uđu u strojeve ili u oči astronauta. Osim toga, gazirana pića su ograničena zbog razlika u tlaku koje mogu izazvati", pojašnjava Donovan.

Ne smiju piti alkohol

Prije su astronauti svakih šest dana smjeli popiti čašicu alkoholnog pića u svemiru - barem je tako bilo s astronautima 1972. godine, kako bi mogli uživati u Skylab misijama. Sve je bilo u redu dok NASA nije zabranila konzumaciju alkohola uslijed bijesa javnosti zbog ispijanja alkohola u svemiru za vrijeme misija.

Ne mogu pisati klasičnom kemijskom olovkom

Amerikanci su potrošili puno vremena i truda da stvore Fisher Space Pen kemijsku olovku koja omogućuje pisanje u zoni nulte gravitacije. Za razliku od njih, Rusi su ponijeli obične olovke.

Ne mogu spavati u krevetu

Umjesto da se prije spavanja samo pokriju dekom i zaspu, astronauti se preko noći vežu. Astronaut Jerry Linenger rekao je da mu je najteže bilo podnositi bol prilikom ležanja u krevetu jer nije navikao da ga nešto pritišće uz madrac.

Ne mogu udariti lopticu za golf

Izuzetak je, naravno, bio astronaut Alan Shepherd, prvi Amerikanac u svemiru. Shepherd je prvi pogodio lopticu za golf s Mjeseca. "Pucanj je trajao jako dugo jer na Mjesecu ima jedna šestina gravitacije", objašnjava Donovan.

Ne mogu održavati mišićnu masu

Naša su tijela navikla raditi protiv gravitacije tako da u svemiru astronauti gube koštanu i mišićnu masu, kaže Donovan. Ipak, to ne doseže katastrofalne razmjere. Ovo je samo jedna od zabluda o NASA-i. Vježbanje je uključeno u njihovu svakodnevnu rutinu kako bi njihova tijela funkcionirala kao da rade na Zemlji.

Ne mogu ugasiti vatru na isti način

"Linenger je bio na svemirskoj stanici Mir kad je izbio požar. Njegova prva reakcija bila je otvaranje prozora, ali to dakako nije moguće u svemiru", kaže Donovan. Umjesto toga, astronauti koriste opremu za suzbijanje vatre. Donovan objašnjava da u svemiru vatra gori drugačije zbog nedostatka kisika.

Lica im ne izgledaju normalno

Astronauti u početku imaju podbuhla lica jer nema gravitacije da povuče tekućinu s njih, prisjetio se Donovan iz Linengerovog govora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.