190 milijuna pregleda: Na nebu iznad Kine osvanuo vrlo rijedak fenomen

Screenshot: TikTok

NA TIKTOKU je osvanuo video koji prikazuje neobičan fenomen na nebu iznad Kine, a snimka je ubrzo postala viralna i počela se širiti društvenim mrežama. 

Iako na prvi pogled izgleda kao duga, zapravo je riječ o rijetkom fenomenu koji djeluje potpuno nestvarno, s čime su se složili brojni tiktokeri. 

@juleko_o 中国云彩中的彩虹 #china #fyp ♬ original sound - Stay a while...

Naime, video bajkovitog prizora prikupio je gotovo 190 milijuna pregleda i više od 34 milijuna lajkova, a ljudi ne prestaju komentirati viralnu snimku. 

"Je li moguće da je stvarno?" 

 "Znači, svi smo sad tu", našalio se tiktoker, a drugi dodao: "OK, ovo je stvarno kul."

"Ovo je toliko predivno, je li moguće da je stvarno?" upitala je tiktokerica pitanje koje je svima na umu, a drugi joj odgovorio: "I više nego stvarno."

O čemu se radi? 

Riječ je o čarobnom fenomenu, oblaku naziva Pileus, što na latinskom znači "kapa". Ovaj oblak duginih boja u obliku kape rijedak je fenomen. 

Neobičan oblak nastaje kada se vlažni zrak brzo podigne iznad vrha Cumulus oblaka, koji se zatim hladi i kondenzira te formira oblik kape koja je sastavljena od velikog broja ledenih kristala. 

U duginim bojama 

Međutim, ova vrsta oblaka rijetko se viđa u duginim bojama.

To se događa samo u slučaju ako dođe do takozvane irizacije, odnosno kolorizacije oblaka kada Sunčeva ili Mjesečeva svjetlost pod određenim kutom prolazi kroz tanak oblačni sloj sastavljen od malih kapljica vode ili sitnih kristala leda koji su sličnih dimenzija.

Tada dolazi do razlaganja svjetlosti na spektralne boje, a rezultat je prizor koji uistinu oduzima dah. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.