5 razloga zbog kojih želimo odmah otputovati u Istru

Foto: San Rocco PR

NIJE TAJNA kako je upravo Istra odličan izbor za odmor u posezoni. Pitoreskni gradići, netaknuta priroda, vinske ceste i domaći specijaliteti kojima nitko ne može odoljeti samo su neki od razloga zašto biste već ovog vikenda trebali pobjeći u Istru. No krenimo redom.

Slikovite uličice izazivaju divljenje

Ako ste već bili u Istri i možda i obišli neke veće gradove, predlažemo vam da se sad upustite u istraživanje onih manje poznatih, ali bajkovitih.

Jedno takvo mjesto koje ne smijete zaobići jest Brtonigla i njena okolica. Radi se o romantičnom istarskom gradiću u čijem ćete istraživanju uživati. Osim odličnog položaja, Brtonigla skriva i nekoliko posebnosti koje biste trebali posjetiti. Mali je to gradić poznat po vrhunskim vinarima i proizvođačima maslinovog ulja pa želite li osjetiti pravu istarsku atmosferu, Brtonigla je odličan izbor. 

Vrhunska gastronomija i luksuzni smještaj

Upravo je u Brtonigli smješten i jedan od najboljih malih hotela u Hrvatskoj – hotel San Rocco. Pravi će hedonisti ovu gurmansku oazu jednostavno obožavati. Član međunarodne udruge Jeunes Restaurateurs d’Europe i nositelj Michelinove preporuke, restoran gourmet San Rocco spada u sam vrh istarske i hrvatske gastronomije.

U ovom obiteljskom hotelu tako možete uživati u sezonskom degustacijskom meniju i u vinskoj karti koja broji više od 250 različitih etiketa iz cijele regije i šire.

Budući da upravo počinje sezona bijelog tartufa kojeg se često naziva i istarskim blagom, u gastronomskoj ponudi hotela San Rocco možete pronaći degustacijski meni s bijelim tartufom. Iskusiti možete i lov na tartufe u istarskim šumama s lokalnim „tartufarom“ te kasnije uživati u samoj degustaciji tartufa. 

Sve detalje Experience paketa u hotelu San Rocco možete provjeriti ovdje.

Bijeli tartuf specifičnog je i intenzivnog mirisa te je jedan od najpoznatijih simbola Istre kojeg morate probati. Članovi JRE-a, Gault&Millau i nositelji preporuke Michelin od samog početka rujna do siječnja pripremaju pravu gozbu za goste na bazi bijelog tartufa koji će prezentirati isključivo u njegovom izvornom, svježem obliku.

Propustiti ne smijete ni degustaciju ulja koja San Rocco proizvodi od maslina iz vlastitog uzgoja. Bianchera, Busa, Leccino i Selection Blend, ulja su dobivena s pet hektara maslinika koji se prostiru na bijeloj, crnoj i crvenoj zemlji na teritoriju općine Brtonigla.

Sve ovo doprinijelo je laskavoj tituli najboljeg istarskog restorana po službenom vodiču Istra Gourmet i najboljeg hrvatskog restorana po izboru HTZ-a, koju hotel San Rocco ponosno ističe.

Ceste koje morate obići

Vinske ceste Istre nezaobilazna su turistička atrakcija, a ima ih čak sedam: Buje/Brtonigla/Umag/Novigrad, Poreč, Vrsar/Funtana, Rovinj, Vodnja/Pula, Labin/Rabac i Središnja Istra. Sedam vinskih cesta čini čak 110 vinskih itinerara. Uživate li u enološkim pustolovinama, Istra je pravi izbor za vas. Od mnogobrojnih sorti koje se nalaze na ovom području najpoznatije su malvazija istarska bijela, teran ljubičaste do rubin-crvene boje te borgonja crna. Od uobičajenog europskog sortimenta bijelog grožđa, u Istri vrlo dobro uspijevaju chardonnay te pinot bijeli i sivi.

Osim vinskih cesta, Istra je ponosna vlasnica i cesta maslinovih ulja. Istra ima odličnu klimu, sastav zemlje, pogodan geografski smještaj, tradiciju te iskustvo pa ne čudi da upravo ovdje nastaje visokokvalitetno maslinovo ulje. Na ruti tako možete obići istarske ponajbolje uljare, maslinare, podrume te male konobe.

Uživati možete i u raznim sportskim aktivnostima

Istra je odličan izbor i za one koji žele uživati u malo aktivnijem odmoru, a koji će vam biti potreban nakon guštanja u lokalnim specijalitetima.

Od istočne do zapadne obale Istre, na gotovo 3.000 kilometara proteže se čak stotinjak ucrtanih biciklističkih staza. Uz brojne hotele nalaze se i opremljeni sportski tereni – teniska i nogometna igrališta, tereni za mini golf i atletiku, ali i ostali tereni za ekipne sportove. Izbjegavate li zatvorene prostore, sportske dvorane, teretane i slično zbog trenutne situacije s koronavirusom, Istra se odlikuje i brojnim stazama na otvorenom za jogging, cross trčanje, biciklizam te jahanje. Opcija je mnogo, a izbor je na vama.

U Istri je dobra ponuda i adrenalinskih aktivnosti pa se tako odvažiti možete na paragliding i letenje zmajem, sportsko penjanje po stijenama, vožnju mountain-bikeom, skok padobranom i slično.

Što god odabrali od ponuđenih aktivnosti, vjerujemo kako ćete uživati u bogatoj turističkoj ponudi Istre i još malo odgoditi dolazak jeseni.

Sadržaj donosi Index u suradnji s hotelom San Rocco te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.