8 pjesama koje su flopale kad su objavljene. A onda, godinama poslije, postale hit

Foto: Profimedia

65 GODINA trebalo je božićnom hitu Rockin' Around the Christmas Tree da zasjedne na prvo mjesto Billboardove top ljestvice. Klasik Brende Lee iz 1958. godine početkom ovog mjeseca prvi se put našao na vrhu te liste, a u top 10 pridružilo mu se još nekoliko starih pjesama, uključujući hit Marije Carey All I Want for Christmas Is You i Jingle Bell Rock Bobbyja Helmsa.

Nije to prvi put da su neke pjesme tek nakon popriličnog broja godina dočekale priznanje koje zaslužuju. Ovo su samo neke od njih...

Cruel Summer, Taylor Swift

Objavljena: 2019.

Završila na 1. mjestu Billboardove ljestvice: 2023.

Taylor je objavila ovu pjesmu kao singl u lipnju ove godine, tijekom turneje Eras Tour, četiri godine od originalnog izlaska pjesme na albumu Lover. U listopadu ove godine pjesma je dospjela na vrh glazbenih ljestvica.

"Samo smo vam htjeli reći puno hvala što ste digli Cruel Summer na prvo mjesto Hot 100, a više nije ni ljeto. Duboka je jesen. Nosim džemper. Volimo vas, ljudi", rekla je pjevačica ove jeseni u videu s koautorom pjesme Jackom Antonoffom.

Running Up That Hill, Kate Bush

Objavljena: 1985.

Završila na 3. mjestu Billboardove ljestvice: 2022.

Pjesma se pojavila u četvrtoj sezoni serije Stranger Things i tako postala hit 37 godina od objave. Bila je i u top 10 najslušanijih pjesama godine na Spotifyu, a 2022. prešišala je i 100 milijuna pregleda na YouTubeu.

A Holly Jolly Christmas, Burl Ives

Objavljena: 1964.

Završila na 4. mjestu Billboardove ljestvice: 2020.

Prošlo je mnogo Božića od objave ovog blagdanskog klasika do trenutka kad se popeo u sam vrh glazbenih ljestvica. Zašto se to dogodilo baš na Božić 2020. godine, teško je objasniti, no 56 godina kasnije ova je pjesma dokazala da zaista nikad nije kasno.

All I Want for Christmas Is You, Mariah Carey

Objavljena: 1994.

Završila na 1. mjestu Billboardove ljestvice: 2019.

Iako vam ova pjesma vjerojatno izlazi na uši i imate osjećaj da se s njom oduvijek pretjeruje, blagdanski klasik Marije Carey na vrh ljestvica dospio je tek 2019. godine. "Nikada nisam ni sanjala da će ovo postati moja 19. pjesma na broju 1. Jako sam zahvalna svima koji su podržali ovu pjesmu, a posebno mojim nevjerojatnim obožavateljima", napisala je tad Carey.

Lights, Ellie Goulding

Objavljena: 2010.

Završila na 2. mjestu Billboardove ljestvice: 2012.

Pjesma se prvi put pojavila na Ellienom debitantskom albumu 2010. godine, ali je tek 2012. doživjela najveći uspjeh na Billboardovoj ljestvici u SAD-u... I to baš kad se Ellie spremala izdati svoj drugi album Halcyon.

I'm Gonna Be (500 Miles), The Proclaimers

Objavljena: 1988.

Završila na 3. mjestu Billboardove ljestvice: 1993.

Pjesmu je istaknulo pojavljivanje u filmu iz 1993. Benny & Joon. To ju je učinilo apsolutnim hitom pet godina od objave. "Nadam se da će se ljudi sjećati pjesme kad izađe", rekao je netom prije izlaska filma član benda Charlie Reid. Eh, da je znao što ga čeka...

What a Wonderful World, Louis Armstrong

Objavljena: 1967.

Završila na 32. mjestu Billboardove ljestvice: 1988.

Pjesmu je od zaborava spasio film Good Morning Vietnam, koji je izašao 1987. godine. Otad je jedna od najpoznatijih pjesama svih vremena.

Pročitajte više