Alfonso Cuaron: "Gravitacija" nije SF film

Screenshot: YouTube

MEKSIČKI redatelj Alfonso Cuaron tvrdi da njegov blockbuster "Gravitacija" nije znanstveno-fantastični film, kako ga se možda na prvi pogled doživljava.

"Da budem iskren, nikad mi nije palo na pamet da snimam film koji spada u žanr znanstvene fantastike", kazao je Cuaron u ekskluzivnom intervjuu za BBC. "Pristupio sam mu kao drami o ženi u svemiru", dodao je redatelj, koji je ovogodišnji favorit za Oscara za najbolju režiju.

U filmu Sandra Bullock glumi doktoricu Stone koja odlazi na svoju prvu misiju u svemir, a George Clooney iskusnog astronauta Matta Kowalskog koji se nalazi na svojem posljednjem letu. Prilikom rutinske svemirske šetnje dogodi se katastrofa, a Stone i Kowalski se odvajaju od svemirske letjelice te ostaju bespomoćno lebdjeti u beskrajnoj tami.

"Mislim da taj film ne spada u znanstvenu fantastiku jer se odvija u sadašnjosti i s postojećom tehnologijom. Očito postoji to pitanje plauzibilnosti, zbog čega se dovodi u pitanje realnost filma, no zapravo mi je svejedno kako ga se karakterizira", dodao je Cuaron.

U prošlosti, SF filmovi i oni čija se radnja odvija u svemiru nisu dobro prolazili na Oscarima. "Ratovi zvijezda" izgubili su od "Annie Hall" Woodyja Allena, a "Okrug 9" Neilla Blomkampa i 3D blockbuster "Avatar" Jamesa Camerona izgubili su od niskobudžetne drame "Narednik James" Kathryn Bigelow.

"Vjerojatno postoji određeno uvjerenje da SF filmovima nedostaje težine. Ali tu je 'Odiseja u svemiru'; mislim da se ozbiljnije od toga ne može ići", napomenuo je redatelj. Na pitanje kako se osjeća kao favorit za Oscara za najbolju režiju, Cuaron je kazao kako o tome ne razmišlja.
 

Pročitajte više